Asahi Health

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Asahi-harjoitusta puistossa.

Asahi tai "Asahi Health" on suomalainen terveysliikunta, joka on saanut vaikutteita itämaisista lajeista kuten taijiquan, qigong (chikung), yiquan sekä jooga. Asahi perustuu kuitenkin täysin länsimaiseen lääketieteeseen. Asahia pystyy harjoittamaan kuka tahansa, riippumatta iästä tai fyysisestä kunnosta. Asahia tehdään yleensä ryhmissä, mutta sitä voi tehdä hyvin yksinkin, esimerkiksi tauko- tai työpaikkaliikuntana.

Asahin historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asahin kehittivät Suomessa vuonna 2004 neljä liikunta-alan asiantuntijaa: Timo Klemola, Ilpo Jalamo, Keijo Mikkonen ja Yrjö Mähönen. He olivat harjoittaneet ja opettaneet itämaisia lajeja, kuten karatea, taijiquania, qigongia sekä yiquania, ja pitivät niitä suuressa arvossa, mutta olivat samalla todenneet, että kyseisiä lajeja harjoitti Suomessa vain pieni prosentuaalinen osuus liikunnan harrastajista. Perinteiset itämaiset lajit voivat olla hyvinkin monimutkaisia, ja siksi niissä voi olla korkea aloituskynnys. Niissä käytetään myös itämaisia käsitteitä, kuten qi tai prana, mikä voi tuntua länsimaisesta ihmisestä mystiikalta.

Asahia kehittäessä haluttiin ottaa näistä lajeista niiden terveysvaikutukset, kiteyttää ne mahdollisimman yksinkertaisiin liikkeisiin ja perustella kaikki liikkeet länsimaisella liikuntalääketieteellä. Asahista kehitettiin laji, jossa olisi mahdollisimman matala aloituskynnys. Periaatteena oli luoda suomalainen terveysliikunta, jota kaikki voisivat harjoittaa iästä tai kunnosta riippumatta.

Asahi on kehitelty vaikuttamaan erityisesti suomalaisten yleisimpiin ongelmiin, kuten selän ja niska-hartiaseudun kipuihin, tasapainon kehittämiseen sekä stressin synnyttämien psykosomaattisten oireiden lievittämiseen ja ennaltaehkäisyyn.[1]

Asahin pääperiaatteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asahissa on liikesarjoja, jotka suoritetaan hitaasti ja keskittyneesti, ilman taustamusiikkia tai ylimääräistä hälyä. Ulkoisesti se muistuttaa hieman taijiquania tai qigongia.

Asahissa on kuusi pääperiaatetta:

  1. Hengityksen ja liikkeen yhdistäminen
  2. Kehon pystysuoran linjauksen harjoittaminen
  3. Koko kehon liike
  4. Liikkeen hitaus ja kuuntelu
  5. Mielikuvien käyttö
  6. Harjoituksen muodostama virtaava kokonaisuus[2]

Asahi-liikkeet ovat pehmeitä, rauhallisia ja ne tehdään hengityksen tahdissa. Liikkeet ovat yksinkertaisia ja helppoja oppia.lähde? Liikkeillä on usein myös käytännön sovelluksensa, kuten esimerkiksi raskaan esineen nostaminen maasta tai tasapainon kehittäminen. Asahissa on perusliikesarjan lisäksi myös jatkotasoja.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asahia on saatavilla kaikilla suurimmilla paikkakunnilla. Kotimainen lentoyhtiö Finnair on käyttänyt asahin istumamuotoa myös lentojensa taukoliikuntana.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]