Arvidsjaurin rautatieasema

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Arvidsjaur
Arvidsjaurin asemarakennus
Arvidsjaurin asemarakennus
Perustiedot
Lyhenne Ajr
Rataosa Östersund–Jällivaara (Inlandsbanan),
Jörn–Arvidsjaur (lakkautettu)
Sijainti 65°35′20″N, 019°10′12″E
Osoite Järnvägsgatan 68,
93332 Arvidsjaur
Kunta Arvidsjaur
Etäisyydet Östersund 473 km
Jällivaara 273 km
Avattu 1928
Liikenne
Liikennöitsijä(t) IBAB
Kaukoliikenne Östersund–Jällivaara (kesäisin)
Tavaraliikenne pääasiassa puutavaraliikennettä
Asemarakennus
Materiaali puu
Rakennettu 1928
Henkilöjunat kohtaavat Arvidsjaurissa
Henkilöjunat kohtaavat Arvidsjaurissa

Arvidsjaurin rautatieasema (lyh. Ajr, ruots. Arvidsjaur järnvägsstation) on rautatieasema Arvidsjaurin kunnassa Ruotsissa. Liikennepaikka sijaitsee Inlandsbanan-rataan kuuluvan rataosan Östersund–Jällivaara sekä Jörn–Arvidsjaur-poikkiradan risteyskohdassa.

Liikennepaikka on avattu liikenteelle 1928,[1] kun poikkirata Jörnistä Arvidsjauriin valmistui. Inlandsbanan Östersundista Arvidsjauriin valmistui 1933, ja rakennustyön edetessä pohjoiseen tuli Arvidsjaurista risteysasema. Rataosuus Arvidsjaurin ja Jörnin välillä lakkautettiin kokonaan 1900-luvun loppuun mennessä.

Liikennepaikalla on rajoitetusti henkilö- ja tavaraliikennettä, joita molempia hoitaa Inlandsbanan AB. Henkilöliikenne on sesonkiluonteista ja rajoittuu pääasiassa kesäkuukausiin. Tavaraliikenne rajoittuu muutamiin päivittäisiin puutavarajuniin ja on pääasiassa ohikulkevaa liikennettä. Arvidsjaurissa ei kuitenkaan ole ohitus- tai kolmioraidetta, jota pitkin tavarajunat voisivat sivuuttaa aseman pysähtymättä, joten tavarajunien veturit on ajettava junan toiseen päähän ratapihalla, ennen kuin matka pohjoiseen tai etelään voi jatkua.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]