Arturo Vega

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Arturo Vega (1948-2013) oli taiteilija, graafinen suunnittelija ja t-paitayrittäjä. Hänet tunnettiin erityisesti punkyhtye Ramonesin pitkäaikaisena ystävänä ja työntekijänä. Hän aloitti bändin kanssa työskentelyn vuonna 1974.

Ramonesin mukana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosina 1975-1977 Vega asui New Yorkissa omistamassaan teollisuushalliateljeessa Joey Ramonen kanssa, ja myös Dee Dee Ramone majaili siellä muutaman kuukauden. Jälkimmäisen Vega kuitenkin joutui häätämään, sillä tämä tappeli jatkuvasti niin ikään ateljeessa asuvan tyttöystävänsä Connien kanssa. Vega toimi yhtyeen pääasiallisena valomiehenä, ja olikin kahta keikkaa lukuun ottamatta läsnä aina Ramonesin esiintyessä. Lisäksi hän suunnitteli bändin tunnetun kotkalogon ja valtaosan tämän t-paidoista. Hän ylläpiti Ramonesin internetsivuja, vaikkei varsinaista yhtyettä enää ollutkaan.[1]

Taide[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taiteilijana Vega edusti pääasiassa abstraktia taidetta. Hänen töistään tunnetaan muun muassa pimeässä hohtavat hakaristimaalaukset, joita hän teki useita kappaleita. Hän on sanonut teoksistaan seuraavaa:

"Fosforimaalin valoa heijastavat värit eivät ehkä tunnu kovin luonnollisilta, mutta halusinkin kuvata niillä nimenomaan ihmisen luomaa hulluutta. Sokeaksihan sitä tulee, jos tuijottaa fosforivärejä liian kauan. Ne pilaavat näön. Maali on siis jo itsessään kannanotto. Ja kun sillä maalaa kansallissosialismin tunnuksekseen ottamia hakaristejä, tuo ihmisen luoma hulluus korostuu entisestään. Totta kai nautin myös tavasta, jolla ihmiset reagoivat hakaristimaalauksiin. Jengihän hyppi seinille. Hakaristini olivat periaatteessa täydellinen natsitutka: ne houkuttelivat piilonatsit kaapeistaan ulos, sillä tyypit, jotka eniten närkästyivät hakaristeistä, olivat juuri niitä, joilla itsellään oli eniten salattavaa. Poliittinen hyperkorrektius on kaappifasistin pistämätön tunnusmerkki. Senkin takia maalaukset olivat niin kauniita. Ne paljastivat ihmisten oikean karvan."

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arturo Vega oli näkyvä jäsen New Yorkin undergroundpiireissä 1960-luvulta alkaen, ja todisti monien kuuluisien henkilöiden ja yhtyeiden vaiheita ja menestystä. Hän asui kuollessaan edelleen New Yorkissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]