Artur Tšilingarov

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Artur Tšilingarov.

Artur Nikolajevitš Tšilingarov (ven. Арту́р Никола́евич Чилинга́ров; s. 25. syyskuuta 1939 Leningrad) on venäläinen napatutkija, akateemikko ja parlamentaarikko. Hän on Venäjän luonnontieteiden akatemian jäsen ja Neuvostoliiton sankari.

Tšilingarov opiskeli S. O. Makarovin mukaan nimetyssä Leningradin meri-instituutissa. Hän johti Bellinsgausenin asemaa Neuvostoliiton 17. Antarktiksen tutkimusretkikunnan matkalla ja perusti 1973 Pohjoisnapa-22-aseman jäänmurtaja Vladivostokin tutkimusmatkalla. Tšilingarov teki kandidaatinväitöskirjansa pohjoisen jäämeren purjehduksesta ja sai työstään kollegoineen Neuvostoliiton valtionpalkinnon.

Tšilingarov työskenteli 1979–1992 Neuvostoliiton hydrometerologian valtionkomiteassa. Hän johti 1985 tutkimusalus Mihael Somovin pelastusretkikuntaa eteläisellä jäämerellä ja sai siitä Neuvostoliiton sankarin arvon. Hän osallistui myös Tšernobylin onnettomuuden puhdistustöihin. Vuonna 1987 hän johti tutkimusretkikuntaa pohjoiseen jäänmurtaja Siperialla Pohjoisnavalle ja 1988 tarkastusryhmää etelämantereelle.

Tšilingarov on ollut vuodesta 1993 duuman jäsen ja varapuhemiehenä. Hän johti Arktika-2007 retkikuntaa kesällä 2007 ja laskeutui MIR-1-aluksella merenpohjaan pohjoisnavalla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Artur Tšilingarov.