Artie Abrams

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Artie Abrams
Kevin McHale Artie Abramsina esittämässä kappaletta "Don't Stop Believin" Kesäkuussa 2011, Glee Live! In Concert! aikana.
Kevin McHale Artie Abramsina esittämässä kappaletta "Don't Stop Believin" Kesäkuussa 2011, Glee Live! In Concert! aikana.
Luoja(t) Ryan Murphy
Brad Falchuk
Ian Brennan
Näyttelijä(t) Kevin McHale
Ensiesiintyminen "Uuteen nousuun"
Henkilötiedot
Ammatti Lukiolainen
Suhteet
Tutut Brittany Pierce (ex-tyttöystävä)
Kitty Wilde (ex-tyttöystävä)
Tina Cohen-Chang (tyttöystävä)

Artie Abrams on kuvitteelinen televisiohahmo sarjasta Glee, joka yhdistelee draamaa, komediaa ja musikaalia. Sarjaa esittää Yhdysvalloissa televisiokanava FOX ja Suomessa Sub. Hahmoa näyttelee Kevin McHale, joka on ollut sarjassa sen pilottijaksosta lähtien, jonka lähetys esitettiin 19. toukokuuta 2009. Artien hahmon kehittivät Gleen luojat Ryan Murphy, Brad Falchuk ja Ian Brennan. Hän on kitaristi ja parapleegikon käsikäyttöisen pyörätuolin käyttäjä, joka on glee-kuoron jäsen kuvitteelisessa William McKinley -koulussa Limassa, Ohiossa, missä sarja on kuvattu.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.
Kevin McHale Gleen ensi-iltajuhlassa Santa Monicassa, Kaliforniassa.

Artie esiteltiin jaksossa "Uuteen nousuun" kitaraa soittavana jäsenenä William McKinley -koulun glee-kuorossa. Hän käyttää pyörätuolia, ja on jatkuvasti kiusattuna koulun jalkapallojoukkueen jäsenten myötä. Hän on myös koulun jazzyhtyeessä, ja on myöhemmin paljastettu, että hän on koulun A.V. Club -kerhossa sekä jäsen Academic Decathlonin tiimissä. Aluekarsintojen valmistelujen aikana, Principal Figgins (Iqbal Theba) kertoo, ettei koulun budjetissa ole rahaa palkata heti valmista bussia kuljettamaan glee-kuoroa. Artien ensimmäinen soolokappale on kyseisessä jaksossa, "Kelailua", missä hän esittää ohjelman pyörätuolissaan kappaleessa "Dancing With Myself". Muut opiskelijat järjestävät rahankeräyksen myymällä leivoksia, mutta vaikka he tienaavat tarpeeksi rahaa palkkaamaan bussin, Artie pyytää, että rahat lahjoitettaisiin kouluun, jotta se voisi ostaa enemmän pyörätuoliramppeja voidakseen avustaa tulevaisuuden oppilaita. Hän menee treffeille glee-kuoron jäsenen Tina Cohen-Changin (Jenna Ushkowitz) kanssa, joissa Artie selittää, että hän on vasemmalta puolelta halvaantunut auto-onnettomuuden takia, kun hän oli ollut kahdeksan vuotias. Tina ja Artie jakavat suudelman, mutta Artie on loukkaantunut, kun Tina tunnustaa, että hän on teeskennellyt änkytystään kuudennen luokan jälkeen. Hän myöhemmin antaa anteeksi Tinalle, mutta tekee seksistisiä huomautuksia hänen muotitajustaan, vaatien häntä pukeutumaan nuukaisemmin, jos hän haluaa olla Artien kanssa. Tina kertoo julkisesti Artielle hänen käytöksestään ja Artie pyytää anteeksi; he suutelevat ja heistä tulee pari. Yrittäen ansaita huonoa mainetta parantaakseen heidän julkisuuttaan koulussa, Artie ja Tina, muiden glee-kuorolaisten Brittany Piercen (Heather Morris), Mercedes Jonesin (Amber Riley) ja Kurt Hummelin (Chris Colfer) kanssa esittävät improvisoidun esityksen kappaleesta "U Can't Touch This" koulun kirjastossa, joka epäonnistuu, kun kirjastonhoitaja, rangaistuksen sijaan, kysyy heitä esiintymään hänen kirkkoryhmässään.

Kun Tina oppii, että Artien unelmana on tulla tanssijaksi, hän kysyy Artieta esiintymään steppiohjelmassa hänen kanssaan huolimatta hänen halvauksestaan, mutta heidän yrityksensä epäonnistuu surkeasti ja Artie pyytää Tinaa lähtemään. Myöhemmin Tina esittelee hänelle tutkimuksiaan edistyä selkäydinvamman hoidoista, nostamalla Artien toivon, että hän saattaisi pian pystyä taas kävelemään, mutta opinto-ohjaaja Emma Pillsbury (Jayma Mays) muistuttaa hänelle, että kyseisten hoitojen testaamisessa kestää useita vuosia. Artie tulee hyväksymään, ettei hän ehkä voi olla koskaan tanssija, ja kertoo Tinalle häntä valitsemaan toisen tanssiparin; Artie johtaa glee-kuoron esityksen "Dream a Little Dream of Me", kun Tina tanssii Mike Changin (Harry Shum Jr.) kanssa. Artie on kauhistunut, kun Uudet Tuulet häviävät karsinnat, mutta kiitollinen siitä, että kuuluu glee-kuoroon, myöntäen, että Tina oli hänen ensisuudelmansa.

Toinen tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kesälomalla jaksojen "Matkalla" ja "Koelaulut" välillä, Tina jättää Artien, Mike Changin takia syyttäen Artieta jättämällä hänet huomioimatta ja pitämällä Miken vatsalihaksista. Artie järkyttyy ja saa Finn Hudsonin (Cory Monteith) auttamaan häntä kokeilemaan koulun jalkapallojoukkueeseen yrittäen saada Tinan takaisin, mutta uusi jalkapallovalmentaja Shannon Beiste (Dot-Marie Jones) kieltää häntä karsiutumasta ja potkii Finnin pois joukkueesta, koska Finn oli laittanut hänet murskaamaan Artien toiveet. Myöhemmin Artiella on mielikuva jalkapallopelistä Finnin kanssa, ja kun hän kysyy valmentaja Beisteltä uudelleen, hän hyväksyy kummatkin joukkueeseen. Artie pelaa ensimmäisessä pelissä keskushyökkääjänä, mistä hän saa touchdownin jaksossa "Leipäjeesus". Kun glee-kuoron johtaja Will Schuester (Matthew Morrison) ilmoittaa duettokilpailun oppilaille jaksossa "Duettoja", Brittany hankkii Artien tanssiparikseen – hänen ensimmäisen ehdokkaansa Santana Lopezin (Naya Rivera) jälkeen, joka kieltäytyy laulamasta hänen kanssaan – kertoen, että Artie voi kertoa ihmisille, että he seurustelevat. Kun he harjoittelevat, Artie pelkää vielä menettävänsä Tinan, ja Brittany tarjoutuu auttamaan häntä saamalla hänet yli Tinasta, makaamalla hänen kanssaan; Artie menettää neitsyytensä hänelle. Santana kertoo myöhemmin Artielle, että Brittany käytti häntä hyväkseen hänen loistavan äänensä takia, joten hän vetäytyy kilpailusta ja jättää Brittanyn; Artie on onneton tästä ja myöhemmin hän haluaa Brittanyn takaisin.

Jaksossa "Ensisuudelmat", Puck (Mark Salling) auttaa Artieta saamaan toiset treffit Brittanyn kanssa ja jaksossa "Furt", hän ja Artie ovat parisuhteessa. Jaksossa "Kuorojoulu", Brittanyn yksi toive joulupukille – hän uskoo vieläkin joulupukkiin – on saada Artie taas kävelemään; he lopulta löytävät ReWalkin, joka auttaa Artieta kävelemään jonkin aikaa, Brittanyn joulukuusen vierestä. On myöhemmin todettu, että valmentaja Beiste laittoi sen sinne. Jaksossa "Hölmöt Rakkauslaulut", Artie laulaa kappaleen "P.Y.T. (Pretty Young Thing)" Brittanylle. Jaksossa "Juoruja", Artie keskustelee Brittanyn kanssa hänen ja Santanan suhteesta, Brittany puolustaen Santanaa sanomalla, mitä he tekevät ei ole pettämistä. Artie hermostuu, ettei Brittany näe kuinka Santana työskentelee sabotoidakseen heidän omaa parisuhdettaan, kutsuu Brittanya tyhmäksi, joka typertyy ja sanoo Artien olleen aino joka ei ikinä sanonut häntä tyhmäksi ja juoksee itkien pois, tehokkaasti päättäen heidän parisuhteensa. Vaikka Artie on syvästi pahoillaan murtumistaan ja yrittää korjata sitä jaksossa "Tanssiaisten Kuningatar", kysyen Brittanya tanssiaisiin hänen kanssaan laulamalla hänelle kappaleen, Brittany kieltäytyy olemasta Artien seuralainen.

Kolmas tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Artie paljastaa jaksossa "The Purple Piano Project", että hän ja Tina ovat junioreita. Jaksossa "I Am Unicorn", Will Schuester määrää Artien ohjaamaan koulumusikaalin, West Side Story. Jaksossa "The First Time", Artien päälle käy itseluottamuksen puute, mutta glee-kuoron uskoessa häneen, hänen itseluottamuksensa nousee ja myöhemmin hän kiittää kuoroa heidän uskollisuudestaan hänelle. Becky Potter ihastuu Artieen, mutta tämä ei lämpene hänelle. Artie ihastuu uuteen tyttöön nimeltä Sugar Motta johon myös Irlantilainen vaihto-oppilas Rory Flanagan on iskenyt silmänsä ja molemmat yrittävät viedä tytön sydämen. Kuitenkaan Sugar ei huoli kumpaakaan.

Myöhemmin Artie alkaa seurustella Kitty Wilden kanssa mutta he eroavat. Artien tulevaksi vaimoksi tulee Tina ja he menevät naimisiin.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kevin McHale (kuvassa) näyttelee Artie Abramsia ohjelmassa Glee.

McHale koe-esiintyi Gleehen poika-bändi taustan kautta, ollen aikaisemmin osa bändiä Not Like Them. Hänestä oli haastavaa sopeutua käyttämään pyörätuolia, saaden kuitenkin sen voitettua vaistomaisella halulla tanssia mukana ja jalan naputtelulla esiintyessään musikaalisissa esityksissä. Kevinistä on vaikeaa katsella, kun hänen työtoverinsa tanssivat samalla, kun hän itse käyttää pyörätuolia, mutta silti oppii samat tanssiliikkeet, kuten muutkin kuoron jäsenet, ja kykenee seisomaan, kun jaksojen tapahtumia ei kuvata. McHale osallistui vuonna 2010, "Glee Live! In Concert" konserttikiertueeseen, esiintymällä Artiena ja käyttämällä pyörätuolia konsertin live-esityksissä. Hän myös esiintyi pöyrätuolissaan, kun Gleen näyttelijät kutsuttiin esiintymään valkoiseen taloon Obaman perheelle ja vieraiksi huhtikuussa 2010. McHale pystyi hyödyntämään hänen tanssitaustaansa jaksossa "Unelmat", missä Artie tanssii kauppakeskuksessa mielikuvituksellisessa Flash mobissa. Hän nautti esityksestä, mutta vei aikaa opetella tanssin koreografia, Kevinin viettäneen niin kauan aikaa työskennellessä pyörätuolissaan. Vaikka McHale pitää mieluummin piilolinssejä, hän koe-esiintyi osaan silmälasit päässään parantaakseen "nörtti" elementtiä Artien persoonallisuudesta, ja nyt paksut lasit ovat osa hänen pukuaan.

McHale kuvaa Artieta "nörtiksi", joka rakastaa glee-kuoroa koko sydämestään ja käyttää sitä eksapismin muodossa. Hän uskoo, että Artiella on enemmän luottamusta, kuin mitä hänellä itsellään on, selittäen: "Uskon, että Artie tietää, kuka hän on, eikä välitä siitä, mitä muut ajattelevat." McHale on läheinen vastanäyttelijä Jenna Ushkowitzin kanssa ja kummatkin heistä kannustavat parisuhdetta heidän hahmojensa välillä, viitaten parin yhteisnimeen "Artina", Artiesta ja Tinasta. McHale kuvaa Artien ja Tinan parisuhdetta samanlaisena, kuin Coryn (Ben Savage) ja Topangan (Danielle Fishel) suhdetta ABC:n komedisessa draamassa Isojen poikien leikit, ja uskoo, että he ovat aina yhdessä.

Artie, kuten monet McKinley High koulun oppilaista, on nimikaima Brad Falchukin yhdelle kouluystävälle Beaver Country Day School lukiossa, Chestnut Hillsissä, Massachusettsissä. Hänet nimettiin Arthur Stroymanin mukaan, joka auttoi Falchukia tekemään kauhuelokuvia, kun he olivat teini-ikäisiä. Stroyman ei ollut paljoakaan samanlainen, kuin Artie, mutta kuitenkin hän oli urheilija, joka "ei koskaan ymmärtänyt tekotaiteellisia lapsia" lukiossa.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shawna Malcom, Los Angeles Timesilta arvioi jakson "Vitamiinit" positiivisesti, kehuen mielenkiintoaan Artiesta: "Tähän asti, pyörätuoli-velvollinen hahmo on toiminut enimmäkseen sivullisena. Viime yönä, hän sai paljolla ansaitun hetken parrasvaloissa jyräten sen kanssa, tehden parhaan Richie Samboransa talk boxilla, sitten laulaen Usherin kappaleen." Jaksossa "Kelailua", joka sijoitti huomion Artieen ja hänen vammaansa, kiinnitti kritiikkiä komitean esiintyjiltä, joilla oli samankaltaisia vammoja, jotka kokivat, että roolin antaminen työkykyisille näyttelijälle esittämään vammaista opiskelijaa oli sopimatonta. CSI tähti Robert David Hall kommentoi, "Mielestäni on olemassa pelko oikeudenkäynnistä, jossa vammainen henkilö saattaa hidastaa tuotantoa alas, pelko, että katsojat voivat olla epämukavia." Gleen luoja Brad Falchuk vastasi, että vaikka hän ymmärsi huolen ja turhautumisen vammaisuuden kannalta, McHalella oli laulun- ja näyttelemisen taidot ja karisma, jota tarvitaan roolista sekä "on vaikeaa sanoa ei jollekkn, joka on noin lahjakas". McHale on ilmoittanut, että hänellä on ilo edustaa hahmoa pyörätuolissa ja, että "mielestäni, mikä siinä on hienoa, on vain se, koska Artie on pyörätuolissan, hän voi silti tehdä sitä, mitä kaikki muutkin voivat."