Arthur de Gobineau

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Arthur de Gobineau.

Joseph Arthur de Gobineau (14. heinäkuuta 1816 Ville-d’Avray, Ranska13. lokakuuta 1882 Torino, Italia) oli ranskalainen diplomaatti, kirjailija ja filosofi, joka tuli tunnetuksi valkoisen ylivallan kannattajana ja arjalaisen herrarodun teorian luojana ja joka vaikutti vahvasti muun muassa kansallissosialistien ajatteluun.

Gobineau saapui 1835 Pariisiin, oli vähäisissä pappisviroissa ja alkoi liikkua kirjallisissa piireissä. Hänellä oli monen kielen taito ja itämaisen kulttuurin tuntemusta. Kun Alexis de Tocqueville oli lyhyen aikaa vuonna 1849 ulkoministerinä, Gobineau oli hänen sihteerinsä. Sittemmin hän lähti diplomaatinuralle ja työskenteli diplomaattina Sveitsissä, Saksassa, Brasiliassa, Persiassa ja Ruotsissa.[1]

Gobineau kirjoitti kaunokirjallisia teoksia, mutta hänen maineensa perustuu teokseen Essai sur l’inégalité des races humaines (1853–1855), jossa hän esitti ajatuksensa valkoisen rodun ylemmyydestä ja otti käyttöön termin ”arjalainen”, jolla hän tarkoitti germaanisia kansoja.[1]

Häneltä ovat vaikutteita ajatteluunsa saaneet niin Richard Wagner, Friedrich Nietzsche kuin Adolf Hitlerkin. Wagnerin ihailija, saksalaiseksi kääntynyt Houston Stewart Chamberlain kuului myös joukkoon, joka etsi innoitusta ajatuksilleen Gobineaulta. Syntyi myös suuntaus, joka tunnettiin nimellä ”gobinismi”.[1]

Merkittävää on kuitenkin, ettei Gobineau ollut kiinnostunut rasismista poliittisena ulottuvuutena vaan hänen kinnostuksenkohteensa oli ihmisen sosiaalisen elämän tieteellinen tutkimus.[1]

Gobineau uskoi, että kulttuuri perustui rotuun. ”Mustan”, ”valkoisen” ja ”keltaisen” rodun erot olivat Gobineaun mukaan luontaisia, ja rotujen sekoittuminen johtaisi kaaokseen. Hän piti valkoista rotua, jota edusti muinainen indoeurooppalainen ”arjalainen” kulttuuri, ylivertaisena muihin nähden.

Gobineaun näkökulman mukaan imperiumit olivat tuhoisia ne luoneelle ylivertaiselle rodulle, sillä ne johtivat vääjäämättä rotujen sekoittumiseen ja degeneraation. Gobineau kutsui prosessia ”seemittymiseksi”, koska uskoi seemiläisten olevan pahin esimerkki rotusekoittumasta. Tämän takia Gobineau piti juutalaisia ja arabeja kaikkein alimpina rotuina, toisin kuin monet myöhemmät rotuteoreetikot, jotka pitivät mustia alimpana. Gobineau piti pohjoiseurooppalaisia ”puhtaimpina” valkoisina, ja ylivertaisina muihinkin valkoihoisiin nähden. Suomalaiset Gobineau kuitenkin luki uralilaisen kielen vuoksi alemmaksi sekoittumaroduksi. Niinpä suomalaiset olivat Gobineaun mukaan ”rumia, laiskoja ja puhtaaseen keltaiseen rotuun kuuluvia”. Gobineau ei tuntenut suomalaisten ulkonäköä, ja muiltakin osin Gobineaun tietämys suomalaisten osalta sisälsi mittavia aukkoja, sekä virheellisiä teorioita kuten geeni- ja kieliperimän tulkitsemisen samaksi asiaksi. Gobineaun rotujärjestelmässä suomalaiset olivat ”pohjoisen neekereitä”, sisäsyntyisesti orjamielisiä. Eurooppalainen rahvas oli Gobineaun mukaan syntynyt etelässä sekoittumisesta ”neekereihin” ja pohjoisessa sekoittumisesta ”suomalaisiin”.

Bahai-uskonnossa Gobineau tunnetaan henkilönä, jolla oli hallussaan ainoa täydellinen käsikirjoitus muinaisen Persian bábilaisuuden varhaishistoriasta. Sen oli kirjoittanut kašanilainen Hadži Mirza Džan, jonka Persian viranomaiset surmasivat noin vuonna 1852. Nykyään käsikirjoitusta säilytetään Ranskan kansalliskirjastossa Pariisissa.

Gobineau kirjoitti myös romaaneja, joista yleisesti tunnettu on Les Pléiades vuodelta 1874. Hänen tutkielmansa La Renaissance (1877) sai osakseen aikalaisten suosiota. Kumpikin teos ilmensi hänen taantumuksellista aristokraattista politiikkaansa ja vihaansa demokratiaa kohtaan.

Gobineau uskoi polveutuvansa viikingeistä. Gobineau oli myös filhelleeni. Hän kirjoitti alkuperäistä kreikkalaisvaltiota käsittelevän arvostetun selitysteoksen To the Kingdom of the Greeks in the end of the 19th century.

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pléiades (1874)
  • Souvenirs de voyage (1872)
  • Les Nouvelles Asiatiques (1876
  • Histoire des Perses, 2 osaa (1869)
  • Religions et philosophie dans l’Asie Centrale (1865)
  • La Renaissance (1877)
  • Essai sur l’inégalité des races humaines (1853-55)
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Arthur de Gobineau.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]