Arthur Golden

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Arthur Golden (s. 1956 Chattanooga Tennessee, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen kirjailija. Golden on kirjoittanut menestysromaanin Geishan muistelmat (engl. Memoirs of a Geisha).

Golden kuuluu varakkaaseen New York Times -lehden omistavaan Ochs-Sulzbergerin sukuun. Hän opiskeli Harvard Collegessa ja suoritti arvosanan taidehistoriassa erikoistuen japanilaiseen taiteeseen. Vuonna 1980 hän suoritti Master of Arts -arvon Japanin historiassa Columbian yliopistossa ja opetteli mandariinikiinaa. Vietettyään kesän Pekingin yliopistossa hän meni töihin Tokioon. Yhdysvaltoihin palattuaan hän suoritti Bostonin yliopistossa Master of Arts -arvosanan englannin kielessä. Hän asuu Brooklinessa Massachusettsissa Yhdysvalloissa.

Ilmestyttyään 1997 Geishan muistelmat oli New York Timesin bestseller-listalla kaksi vuotta. Sitä on myyty englanniksi neljä miljoonaa kappaletta, ja se on käännetty 32 kielelle eri puolilla maailmaa.

Geishan muistelmia varten kirjoittaja haastatteli useita geishoja, joista tärkein oli Mineko Iwasaki. Heiltä kirjoittaja sai tietoa geishojen maailmasta. Journalismitaustansa vuoksi Golden päätti tehdä kirjasta kuvitteellisen, mutta kuitenkin mahdollisimman lähellä totuutta olevan, ja hän pyrki saamaan kaikki yksityiskohdat täsmälleen oikein.

Kun Geishan muistelmien japaninkielinen laitos ilmestyi, Arthur Goldenia syytettiin sopimuksen rikkomisesta ja Iwasakiin kohdistuvasta kunnianloukkauksesta. Kantaja väitti, että Golden oli sopinut, ettei paljasta häntä, jos hän kertoo elämästään geishana, sillä perinteinen vaikenemisen sääntö kieltää heitä kertomasta asiakkaistaan. Asia sovittiin ilman oikeudenkäyntiä julkistamattomalla rahasummalla.

Teoksen Geishan muistelmat pohjalta tehtiin 2005 elokuva, jossa näyttelevät Ziyi Zhang ja Ken Watanabe. Elokuvan on ohjannut Rob Marshall.