Aron Ralston

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aron Ralston coloradolaisen vuoren huipulla helmikuussa 2003, kolmisen kuukautta ennen onnettomuuttaan.

Aron Lee Ralston (s. 27. lokakuuta 1975)[1] on yhdysvaltalainen vuorikiipeilijä. Hän sai kuuluisuutta onnettomuudesta, joka tapahtui huhtikuussa 2003 hänen ollessaan vuorikiipeilemässä Utahissa lähellä Canyonlandsin kansallispuistoa.[2]

Onnettomuus tapahtui Ralstonin kulkiessa kapeassa kanjonissa. Hän astui siirtolohkareen päälle, mutta se liikahti ja hänen oikea kätensä jäi loukkuun lohkareen ja seinämän väliin. Ralston yritti saada kättään vapaaksi monin tavoin, muun muassa lohkomalla lohkaretta linkkuveitsellä. Oltuaan loukussa yli viisi päivää hän päätti amputoida kätensä omatoimisesti päästäkseen vapaaksi.

Viiden päivän ”vankeuden” aikana Ralston kävi läpi elämäänsä ja tajusi, että hänen koko elämänsä on johdattanut hänet kyseiseen loukkuun, ja juuri tämä siirtolohkare on odottanut häntä koko elämänsä ajan.[3] Ruoan ja veden puutteen takia hänellä oli hallusinaatioita ja hän joutui juomaan omaa virtsaansa.

Käden irtileikkaamisen jälkeen hänen piti kävellä monta kilometriä ennen kuin hän tapasi ihmisiä. He soittivat apua, ja Ralston vietiin sairaalaan.

Ralston kirjoitti onnettomuudesta omaelämäkerran nimeltä Between a Rock and a Hard Place. Hänen onnettomuutensa on myös aiheena vuonna 2010 ensi-iltansa saaneessa elokuvassa 127 tuntia, jossa Ralstonia näyttelee James Franco.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]