Aromammutti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aromammutti
Täysikokoinen aromammutin rekonstruktio
Täysikokoinen aromammutin rekonstruktio
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Norsueläimet Proboscidea
Heimo: Norsut Elephantidae
Suku: Mammutit Mammuthus
Laji: trogontherii
Kaksiosainen nimi

Mammuthus trogontherii
(Pohlig, 1855)

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Aromammutti Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Aromammutti Commonsissa

Aromammutti (Mammuthus trogontherii) oli viileille aroille sopeutunut suurikokoinen mammuttilaji, joka ilmestyi maapallon ilmaston viiletessä suuriin jääkausiin. Se oli Euraasiaan 250 000 vuotta sitten ilmestyneen villamammutin edeltäjä.

Aromammutti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aromammutti oli todella suurikokoinen mammuttilaji. Löydetty melko täydellinen naaraan luuranko on 4,7 m pitkä, 3,5 m korkea ja eläin painoi elävänä 7 tonnia. On arvioitu, että suurin yksilö olisi ollut 5 m korkea ja painanut jopa 10–18 tonnia. Tällöin se oli suurimpia koskaan eläneitä norsun sukuisia eläimiä ja kuului kooltaan samaan sarjaan Deinotheriumin, sukupuuttoon kuolleen Aasian norsulajin Elephas reckin ja Pohjois-Amerikan Palaeoloxodonin sekä kolumbianmammutin kanssa. Aromammutin suuri koko on saattanut johtua osin mammutin kannalta runsasravinteisesta aroista, osin tarpeesta puolustautua saalistajia vastaan.

Aromammutin hampaissa oli edeltäjäänsä korkeammat kruunut ja enemmän kiilleharjanteita, jotka sopivat kuivien arokasvien syömiseen. Ruohossa on hampaita kuluttavia piikappaleita, joita vastaan kiille on muodostunut.

Laji eli etelänmammutin elinalueita osin lämpimämmillä etelän metsäalueilla, osin viileämmillä aroilla ja savannimaisilla metsäaroilla.

Evoluutio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aromammutti eli 1000000/700 000–200 000 tai 300 000/200 000 vuotta sitten keskipleistoseenikaudella.

Aromammutti ilmestyi, kun ilmasto kylmeni ja kuivui laajoilla alueille Euraasiassa, kun niin sanotut suuret 100 000 vuoden jääkaudet alkoivat. Tällöin alkoi laajoilla alueilla jäätiköiden eteläpuolella metsien, arojen ja tundran sekä näiden välityyppien vuorottelu, joka kehitti luultavasti Luoteis-Siperiassa Mammuthus meridionalis-lajista aromammutin. On väitetty, että aromammutti olisi elänyt Siperiassa jo noin miljoona vuotta sitten. Varmasti aromammutti oli jo 750 000–500 000 vuotta sitten, eli Cromer-lämpökaudella. Se hävisi noin 300 000–200 000 vuotta sitten. Villamammutti kehittyi aromammutista noin 800 000–200 000 vuotta sitten.