Aristarh Lentulov

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aristarh Lentulov, noin 1930

Aristarh Vasiljevitš Lentulov (ven. Аристарх Васильевич Лентулов; 16. tammikuuta (J: 4. tammikuuta) 1882 Tšornaja Pjatina, Penzan kuvernementti15. huhtikuuta 1943 Moskova) oli venäläinen kubismivaikutteinen avantgarde-taiteilija, joka teki myös teatterilavastuksia.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aristarh Lentulov syntyi Tšornaja Pjatinassa lähellä Nižni Lomovia Penzan kuvernementissa maalaispapin perheeseen. Hän opiskeli taidetta Penzan ja Kiovan taidekoulussa vuosina 1897–1905 ja sen jälkeen Dmitri Kardovskin yksityisateljeessa Pietarissa vuonna 1906.

Hän asui Moskovassa vuodesta 1909 alkaen ja oli yksi Ruutusotamies-nimisen avantgardistisen taiteilijaseuran perustajista. Tämä seura toimi aktiivisesti hajoamiseensa saakka vuoteen 1916 asti.

Vuosina 1910–1911 Lentulov opiskeli Pariisissa Henri Le Fauconnier’n ateljeessa ja Académie de La Palette -akatemiassa. Siellä ollessaan hän tutustui ajan ranskalaisiin maalareihin, kuten Albert Gleizes, Jean Metzinger, Fernand Léger ja Robert Delaunay, ja imettyään fauvistisia ja kubistisia periaatteita hän kehitti oman uniikin värikylläisen maalaustyylinsä. Myöhemmin palattuaan Venäjälle hänestä tuli venäläisen futurismin ja erityisesti kubo-futurismin tärkein vaikuttaja. Sekä Wassily Kandinsky että Kazimir Malevitš saivat vaikutteita häneltä.

Lentulov muodosti myös toisen ryhmän yhdessä Vladimir Majakovskin ja Kazimir Malevitšin kanssa, nimeltään Nykypäivän lubok. He tuottivat satiirista, Saksan ja Itävallan vastaista taidetta. Taide sai vaikutteita venäläisestä kansanperinteestä ja lubokeista. Lentulovin oma taide sai paljon vaikutteita perinteisestä venäläisestä arkkitehtuurista kuten myös kansanarkkitehtuurista.

Venjän vallankumousta edeltävänä aikana Lentulov oli aktiivisesti mukana myös monissa teatteriproduktioissa, tehden muun muassa lavasteet Aleksandr Skrjabinin sinfoniseen runoelmaan Prometeus, tulen runoelma

Vuonna 1928 Lentulov tuli mukaan Moskovan taiteilijaseuraan, johon entiset Ruutusotamies-ryhmän taiteilijat liittyivät. Hänestä tuli seuran puheenjohtaja ja hän alkoi myös opettaa VHUTEMASissa.

Lentulov kuoli Moskovassa ja hänet haudattiin Vagankovon hautausmaalle.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Aristarkh Lentulov