Argilliitti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Varhaisen Pueblo-kulttuurin (Anasazi) turkoosi- ja oranssi argilliitti-upotuskoristepaloja Chacon kanjonista (vuodelta 1020–1140).

Argilliitti on hienojakoinen sedimenttikivilaji, joka koostuu pääosin kovettuneesta savesta. Argilliitit ovat käytännössä kiinteytynyttä mutaa ja liejua. Ne sisältävät vaihtelevasti silttikokoisia hiukkasia. Argilliitit halkeilevat rapautuessaan ja muuttuvat tuolloin saviliuskeeksi. Huonosti kovettunutta argilliittia kutsutaan mutakiveksi. Ne sisältävät usein runsaasti alumiinia ja piitä, sekä vaihtelevan määrän alkali- ja maa-alkalimetallikationeita. Termi peliitti liitetään usein näihin sedimentteihin ja sedimenttikiviin. Argilliittien metamorfoosi tuottaa liusketta, fylliittiä ja peliittistä liusketta.

"Musta saviliuske"[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Haida-intiaanien veistokset Kuningatar Charlotten saarilla Brittiläisen Kolumbian rannikolla ovat merkittäviä alkuperäiskansojen kulttuuriaarteita.[1] Ne on luotu kovasta ja mustasta argilliitista, jota kutsutaan usein "mustaksi saviliuskeeksi".[2] Tämän kaltaista argilliittia esiintyy vain yhdellä kivilouhoksella, joka sijaitsee lähellä Skidegaten haidayhteisöä Grahaminsaarella, Slatechuck-vuoren Slatechuck Creek -joen yläsyvängöllä.[3][2]

Vielä 1900-luvun alussa mustaa saviliusketta vietiin Brittiläisen Kolumbian pääkaupunkiin Victoriaan työstettäväksi.[2] Nykyään haidat ovat sen ainoita käyttäjiä. Liuskeesta luodut taide-esineet ovat olleet aina korkealaatuisia ja arvostettuja maailmanlaajuisesti. Haidat aloittivat esineiden veistämisen ja myymisen merimiehille 1800-luvulla.[2] Heidän työnsä jatkuu nykypäivänäkin.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Argilliitti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Argillite Carvings (Haida) 29.8.2002. Canadian Museum of Civilization. Viitattu 1.10.2009. (englanniksi)
  2. a b c d MINFILE Record Summary: Slatechuck Creek MINFILE. 17.9.1999. Brittiläisen Kolumbian osavaltio. Viitattu 1.10.2009. (englanniksi)
  3. Mason, Emmett: GemRocks: Argillite GEMROCKS: Ornamental & Curio Stones. 28.8.2007. Dietrich, R. V.. Viitattu 1.10.2009. (englanniksi)