Areena (pelisarja)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Areena
Areena 5 (v.1.2)
Areena 5 (v.1.2)
Kehittäjä Seppo Suorsa
Lajityyppi managerointipeli
Viimeisin julkaisu Areena 7 (2014)
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Areena on Seppo Suorsan kehittämä managerointipelisarja, jossa värvätään gladiaattoreita taistelemaan muita joukkueita vastaan. Areena on nauttinut uskollisen fanikunnan suosiota 90-luvulta asti[1] ja sitä päivitetään yhä: pelisarjan seitsemäs osa on julkaistu 2014.[2]

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaaja on gladiaattorijoukkueen manageri. Tarkoitus on saada joukkue nousemaan sarjatasoissa ja lopulta voittaa mestaruus. Gladiaattoreita värvätään joukkueeseen roduista, joilla on omat vahvuutensa (kuten loitsut hyvin oppiva parantaja tai kestävä zombie) ja varustellaan erilaisilla panssareilla ja aseilla. Uudemmissa Areena -peleissä on melee-aseiden (esim. nuija, kirves, miekka) lisäksi pitkälle ampuvia jousia sekä taikoja, joilla voi esimerkiksi parantaa loukkaantuneen gladiaattorin tai hämätä vastustajaa.

Joukkueiden paremmuus mitellään taisteluissa, jotka pelaaja voi joko jättää tekoälyn hoidettaviksi tai ohjata vuoropohjaisesti jokaista gladiaattoriensa siirtoa ylhäältä päin kuvatussa näkymässä. Otteluissa pärjäämällä nousee kovempiin sarjatasoihin sekä saa rahaa, jonka voi sijoittaa edelleen joukkueensa kehittämiseen. Rahaa kuluu varusteiden lisäksi gladiaattorien palkkoihin ja kouluttamiseen. Areena-pelit ovatkin yhdistelmä taktisia siirtoja otteluissa sekä joukkueen taloudellista hallintaa niiden ulkopuolella.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelisarja sai alkunsa Commodore 64:lle tehdystä tekstipelikokeilusta. Seppo Suorsan ideana oli yhdistää jalkapallomanagerointia fantasiaroolipeliin.[2]

Tampereelle Museokeskus Vapriikkiin 2017 avattu Suomen pelimuseo sisällytti Areena 5:n 100 Suomalaista peliä -näyttelyynsä yhtenä sadasta suomalaisesta tai suomalaiseen pelikulttuuriin voimakkaasti vaikuttaneesta pelistä.[3]

Versiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Areena oli BASIC-ohjelmointikielellä toteutettu tekstipohjainen managerointipeli Commodore 64:lle.
 • Areena 2 on pelisarjan ensimmäinen Visual Basic-ohjelmointikielellä PC:lle julkaistu versio. Tämän version erikoisuutena olivat eläintaistelut, joita muissa versioissa ei ole.
 • Areena 3 on pelisarjan viimeinen Windows 3.x -yhteensopiva versio. Sen taistelumekaniikka oli monipuolisempi jousien ja loitsujen myötä.
 • Areena 4 on tasapainotettu versio Areena 3:sta.
 • Areena 5 lisäsi peliin kunnollisen help-tiedoston, lisää rotuja ja loitsuja, sekä tuen 12 gladiaattorin taisteluille.
 • Areena 6 on ensimmäinen selaimessa pelattava versio pelisarjasta.
 • Areena 7 on tammikuussa 2014 julkaistu selainpeli. Aiemmista peleistä poiketen graafiseen puoleen on panostettu ja pelistä löytyy myös musiikki.

Ensimmäistä Areenaa luukuun ottamatta pelisarjan pelit ovat saatavilla freewarena.[4]

Arena: Gladiator League -lautapeli julkaistiin kevällä 2018. Lautapeli sijoittuu Areena-pelien maailmaan, mutta ei ole varsinaisesti osa Areena-pelisarjaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Dome:n uutinen Areena 7 julkaisusta dome.fi.
 2. a b Kultima, Annakaisa & Peltokangas, Jouni: Ylistetyt, rakastetut, paheksutut, unohdetut, s. 109. Mediamuseo Rupriikki, 2017. ISBN 978-951-609-853-4.
 3. Muistatko vielä nämä suomalaiset klassikkopelit? Nämä 100 pääsevät Tampereen pelimuseoon - Aamulehti Aamulehti. 15.12.2016. Viitattu 17.10.2017.
 4. Areena -pelisarjan viralliset sivut areenapelit.fi.

Aiheesta muualla verkossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]