Arcana (videopeli)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Arcana
Kehittäjä HAL Laboratory
Julkaisija HAL Laboratory
Julkaistu SNES
 • JP 27. maaliskuuta 1992
 • NA kesäkuu 1992
Lajityyppi tietokoneroolipeli
Pelimuoto yksinpeli
Alusta Super Nintendo Entertainment System
Jakelumuoto pelimoduuli
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Arcana (myös Card Master: Seal of Rimsalia, jap. カードマスター リムサリアの封印, Card Master: Rimsalia no Fuuin) on HAL Laboratoryn kehittämä vuonna 1992 Super Nintendo Entertainment Systemille julkaisema roolipeli. Se on HAL Laboratoryn ainoa itsenäinen roolipeli.[1]

Peli on tunnettu hahmojaan edustavista korteista, mutta Arcana on silti roolipeli eikä korttipeli, ja sen pelattavuus koostuu tutkimisesta ja sokkeloissa navigoimisesta. Korttipeli-metafora kuitenkin jatkuu koko pelin ajan: hahmon kuolema johtaa "revittyyn" korttiin, ja joidenkin korttien taianomaisia ominaisuuksia käytetään selittämään hahmojen kykyjä.

Peli jakautuu viiteen osaan.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keisarinna Rimsalan sorron alla Elemenin muinainen valtio oli täysin kaoottinen. Joukko voimakkaita velhoja nimeltä Kortinmestarit (Card Masters) yhdisti voimansa päihittääkseen ja sinetöidäkseen ikuisesti Rimsalan, mutta keisarinna ei noin helposti unohtuisi.

Vuosikymmeniä myöhemmin Elemenin kuningaskunnissa poliittisia levottomuuksia seuraa verinen sisällissota. Armeijat teurastavat toisiaan ja Galneonin kätyrit vainoavat ja jahtaavat Korttimestareita. Galneon on Lexfordin kuningas Wagnallin entinen kuninkaallinen velho, joka käynnisti sodan aloittaneen vallankaappauksen. Galneon pyrki elvyttämään ja vapauttamaan Rimsalan niin, että tämän muinainen pahuus leviäisi taas halki Elemenin. Konfliktin aikana Kuningas Wagnallin kaksi tytärtä katosivat, ja sodan loppuessa Lexfordin Ritarit (Knights of Lexford), kuninkaalle uskollisiksi vannoutuneet kolme rohkeaa taistelijaa, hajautuivat. Galneon ottaa vallan ja hallitsee raa'asti, tuhoten samalla jokaisen löydetyn Korttimestarin niin, että Rimsalan ylösnousemus onnistuisi häiriöttä.

On kulunut jo kymmenen vuotta näistä tapahtumista, ja pelin nuori päähenkilö Rooks on Elemenin sisällissodassa viimeiseksi kuolleen Korttimestarin poika, jonka isä oli myös Lexfordin Ritareita. Isänsä kuolema motivoi Rooksia oppimaan korttien käsittelyn, mutta kymmenen vuoden minimalistiset harjoitukset tuskin riittävät. Pian käy ilmi, että oudot tapahtumat piinaavat maailmaa ja enteilevät mullistavia tuloksia. Rooks lähtee seikkailuun estääkseen keisarinna Rimsalan herätyksen, mutta pystyykö hän oikeastaan täyttää kohtalonsa viimeisenä Korttimestarina ennen kuin on liian myöhäistä?

Pelijärjestelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin keskustelut, taistelut ja sen maisemien tutkailu kuvataan ensimmäisen persoonan näkökulmasta. Taisteluissa päähenkilöiden kuvat näkyvät ruudun vasemmalla ja oikealla puolella ja viholliset keskellä ruutua. Hahmojen animaatio koostuu peräti viidestä framesta ja vihollisten vahinkoja ja elämäpisteitä näkyvät yhteenvetona alareunassa (vrt. Dragon Quest) eikä vihollisten päiden yllä kuten esim. Square Softin roolipeleissä.

Pelin kenttien laattoihin perustuvat tyrmät ovat luultavasti sen haastavin osuus. Pelaajalla näkyy vain se, mikä on hahmojen silmien edessä, ja hahmot voidaan liikuttaa vasta neljään ilmansuuntaan. Kaiken kukkuraksi Arcanan tyrmät ovat hyvin sokkeloisia ja niissä luuraavat paljon umpikujia ja vaaroja. Taistelut ovat vuoropohjaisia, ja Rooks on ehdottomasti pelaajan arvokkain resurssi, koska hän pystyy vaihtamaan elementaalihenkiä (Elemental Spirit) toisiin, pakenemaan taistelusta ja käyttämään taikakorttien loitsuja — koko joukko kärsii jos Rooksin tehdään työkyvyttömäksi. Voitetusta taistelusta tulee palkinnoksi pisteitä, kokemuspisteitä ja kultarahaa, mutta hahmojen kehittyminen on kiinteä eivätkä niiden taidot kehity satunnaisesti. Rooks ja elementaalihenki ovat aina pelaajan joukossa, mikä jättää kaksi tilaa avoimeksi, ja elementaalihenkiä on yhteensä neljä: Sylfi (ilma), Ifrit (tuli), Dao (maa) ja Marid (vesi). Toisin kuin ihmiset, henki voi kuolla lopettamatta taistelua; hengen kortista tulee vain revitty, ja maksua vastaan jokaisessa kaupungissa asuvat hengenparantajat (Spirit Healer) voivat elvyttää nämä. Myös tarpeeksi korkealla tasolla Rooks voi oppia elvytyksen loitsun.

Arcana on aika vaikea peli monista syistä:

 • Epäonnistuminen on helppoa: Minkä tahansa hahmon kuolema (henkiä lukuun ottamatta) johtaa pelin loppuun. Odottamaton yhteenotto voi siksi olla hyvin katastrofaalista.
 • Hyvin vähän ennakkovaroitusta: Kierteisten ja mutkikkaiden käytävien seurauksena pelaajaa voi helposti yllättää odottamaton pomovastus. Pomoja ei aina voida ennalta havaita ja monissa tapauksissa ne aiheutetaan vain astumalla erityiseen laattaan.
 • Tallennuspaikkojen niukkuus: Peli voidaan tallentaa vain kaupungeissa, ja sen takia voi helposti päättyä hankalaan tilanteeseen ilman parantavia esineitä.
 • Säilytyslaatikon rajoitettu tila: Joukko voi kulloinkin kantaa enintään 42 esinettä. Mikä pahinta, jos esim. lääkkeitä on enemmän kuin yksi kappale, niin ne eivät mahdu yksittäiseen paikkaan kuin useimmissa peleissä, eli 42 lääkkeen kokoelma jakautuu 42 eri paikkaan eikä ainoastaan yhteen.
 • Suoraviivaisuus: Pelaaja ei saa palata voitettuun tyrmään harjoittelemaan tai päästä muuhun kuin pelin määräämään tyrmään, ja tarina etenee täysin suoraviivaisesti. Sen takia voi toisinaan jumittua liian vaikeaan tyrmään.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäiset nimet suluissa:

 • Rooks (ルークス Ruukusu Rooks): Tarinan sankari ja viimeinen Korttimestari. Hänen vanhemmat surmattiin Galneonin vallankaappauksen ollessaan käynnissä kymmenen vuotta sitten. Rooks on ainoa hahmo, joka kykenee kutsumaan elementaalihenget. Korttimestarina vain hän pystyy käyttämään taisteluissa taikakortteja, jotka vaikuttavat eri tavoin vihollisiin ja joukkoon. Muita taitoja on miekkailu, parannustaika ja vihollisia vahingoittava taika.
 • Ariel (アラン Aran Alan): Rooksin lapsuusystävä, jota ei ole nähty kymmeneen vuoteen. Hänellä on monta harjoittelijaa, joille opetti taistelemaan, ja juuri hänen takia Rooksin seikkailu saa alkunsa, kun Ariel pyytää menemään Balnian temppeliin. Ariel ei ole pelattava hahmo mutta hänen kanssa ollaan usein vuorovaikutuksessa.
 • Teefa (ティーファ Teiifua Tifa): Arielin harjoittelija. Hän on kunnollinen taistelija mutta paljon taitavampi noituudessa. Teefa on pelin ainoa hahmo, joka pystyy oppimaan yksitoistatasoisen Attribute-loitsun, ja käyttää myös parannustaikaa. Hän on ensimmäinen, joka liittyy Rooksin seuraan Arielin pyynnön ansiosta.
 • Salah (サラ Sara Sarah): Yksi kuningas Wagnallin kahdesta kadonneesta tyttärestä, jolta Axs on pitänyt huolta vallankaappauksesta lähtien. Salah on lähinnä taikuri niin kuin Teefa. Hän parantaa Rooksin ensimmäisessä osassa saaneet vammat.
 • Darwin (アーウィン Aauin Arwen): Vaeltava haltija, jolla on kaksiväriset silmät, joiden värit riippuvat siitä, että mille puolelle joukkoa hänet asetetaan. Hän on sekä taistelija että taikuri ja osaa molemmat taidot hyvin. Hän liittyy Rooksin seuraan pisimpään, eli kolmen osan ajan kun taas toiset hahmot ovat pelattavia vasta yhden tai kahden osan ajan.
 • Axs (アックス Akkusu Ax): Lexfordin Ritareiden viimeinen eloonjäänyt jäsen—heitä oli aikoinaan kolme, nimittäin Rooksin isä, Arielin isä ja Axs itse. Kuninkaan kuoltuaan Axsista tuli tyttärensä Salahin huoltaja. Hän on pohjimmiltaan soturi ja käyttää taikaa vähiten, eikä yksikään loitsustaan pysty fyysisesti vahingoittamaan.
 • Galneon (ガルネール Garuneeru Garnel): Lexfordin entinen kuninkaallinen velho, joka eräänä päivänä kymmenen vuotta sitten murhasi kuningas Wagnallin ja otti vallan. Nykyään hän pyrkii saavuttamaan kolme aarretta, jotka on vaadittu keisarinna Rimsalan elvyttämiseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Arcana - About Arcana RPG Classics.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]