Arboristi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Arboristi työssään.

Arboristi eli puunhoitaja on puuvartisten kasvien ja puisto- ja maisemametsien hoidon ammattilainen. Tutkintonimike tulee latinankielisestä puuta tarkoittavasta sanasta, arbor. Pääsyvaatimuksena arboristin koulutukseen on metsä- tai puutarhatalouden perustutkinto, mutta riittävä työkokemus puisto- tai luonnonvara-alan töistä voi korvata tutkintovaatimuksen. Arboristin tulee selviytyä turvallisesti puussa kiipeilytekniikalla tehtävistä töistä eikä hän saa pelätä korkeita paikkoja (akrofobia). Lisäksi ammatin vaativuuden takia arboristilla tulee olla erittäin hyvä psyykkinen, fyysinen terveys sekä terveet elämäntavat. Ammatissa vaaditaan laajaa luonnontieteellistä päättelykykyä. Arboristin ammattitutkinnon laajuus on 40-52 opintoviikkoa.Tutkinto suoritetaan näyttöinä. Suomessa arboristiksi voi opiskella aikuiskoulutuksena Hyrian oppilaitoksessa Hyvinkäällä, missä arboristikoulutusta on järjestetty syksystä 1998. Myös joissakin muissa luonnonvara-alan oppilaitoksissa voi opiskella alaa.Kaikki hakijat haastatellaan. Haastattelu on kolmikantainen: paikalla on oppilaitoksen edustaja, tutkintotoimikunnan edustaja ja työelämän edustaja.

Arboristin tulee tunnistaa Suomessa yleisimmin käytetyt puuvartiset puu- ja pensaslajit sekä tuntea niiden erityisominaisuudet, kasvupaikkavaatimukset ja hoitomenetelmät. Koulutuksen osa-alueita ovat nuorten puiden kasvatus ja hoito, varttuneiden puiden hoito, puiden kuntoinventointi, puiden poisto, puisto- ja maisemametsien hoito sekä yrittäjyys ja asiakaspalvelu.

Arboristin työkaluja ovat muun muassa kiipeilyvaljaat, moottorisaha, oksasaha, tankosaha, raivaussaha, voimasakset, oksasakset sekä lahonetsintämikropora puiden kunnon selvittämiseen. Arboristi saattaa myös käyttää erityistä puutomografialaitetta arvioidessaan puun terveyttä. Rakennetussa ympäristössä arboristi poistaa modernia puunhoitotekniikkaa käyttäen vaikeista paikoista vaaraa aiheuttavat lahonneet puut. Arboristit työllistyvät julkiselle sektorille ja puunhoitoon erikoistuneisiin yrityksiin tai voivat toimia itse alan yrittäjinä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]