Arab Liberation Front

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Arab Liberation Front (arabiaksi: جبهة التحرير العربية, jabha at-Tahrir al-Arabiya) on Palestiinan vapautusjärjestöön (PLO) kuuluva pieni poliittinen ryhmä. Poliittisesti se on sidoksissa Irakin Baath-puolueeseen, jota johti ennen Saddam Hussein.

Historiallinen tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ALF on perustettu huhtikuussa 1969 Irak Baath-puolueen etulinjaan. Kesäkuussa 1969 siitä tuli Palestiinan vapautusjärjestyksen jäsen. Sen ensimmäinen johtaja oli sen pääsihteeri Zeid Heidar. Muita johtajia ovat muun muassa Munif al-Razzaz, Abd al-Wahhab al-Kayyali ja Abd al-Rahim Ahmad. Nykyään sen pääsihteeri on Rakad Salem, joka on vankilassa Israelissa. ALF:lla on paikka PLO:n toimeenpanevassa komiteassa.

Ideologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ALF on aina seurannut Irakin hallituksen politiikkaa. 1970-luvulla ALF:stä tuli "Rejectionist Front" -järjestön jäsen.

Nykytilanne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ALF oli tärkein ryhmä Irakin Palestiinan väestön keskuudessa. Se on myös läsnä miehitetyillä palestiinalaisalueilla. Sen päämaja sijaitsee Ramallahin kaupungissa Länsirannalla.

ALF julkaisee kuukausittain lehteä Sawt al-Jamahir ('Kansan ääni').

Aseellinen toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ALF ei ole ollut mukana aseellisissa iskuissa Israeliin 1990-luvulta lähtien, eikä sillä uskota olevan sotilaallisia voimavaroja. Sitä ei ole listattu Yhdysvaltain ulkomaalaisten terrorijärjestöjen luetteloon, eikä se ole myöskään ole YK:n tai EU:n terroristiluetteloissa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.