Aprikoosikumio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aprikoosikumio
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Gentianales
Heimo: Oleanterikasvit Apocynaceae
Alaheimo: Rauvolfioideae
Tribus: Willughbeieae
Suku: Kumiot Landolphia
Laji: buchananii
Kaksiosainen nimi

Landolphia buchananii
(Hallier f.) Stapf

Aprikoosikumio (Landolphia buchananii) on oleanterikasvien (Apocynaceae) heimoon, kumioiden (Landolphia) sukuun kuuluva kasvilaji. Se voi kasvaa lamoavana, maata pitkin levittäytyvänä pensaana tai ympäröivissä puissa kiipeilevänä liaanina. Puissa kiipeilevänä liaanina aprikoosikumio voi kasvaa korkeimmillaan noin 40 metrin korkeudelle maanpinnasta.

Aprikoosikumio kasvaa sademetsissä, mäkien ja rinteiden sekä jokivarsien metsissä enintään 1600 metrin korkeudella merenpinnasta. Laji tuottaa hedelmiä parhaiten kasvaessaan metsien reunoilla. Aprikoosikumio kasvaa luonnossa trooppisessa Afrikassa Ugandassa, Ruandassa, Keniassa, Tansaniassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa sekä Angolassa.

Aprikoosikumion hedelmät ovat halkaisijaltaan 4–10 cm olevia, keltaisia marjoja. Hedelmissä on makeanmakuinen ja mehukas hedelmäliha sekä ainakin kymmenen siementä. Aprikoosikumion hedelmät ovat syötäviä sellaisenaan ja niitä kerätään luonnosta sekä myydään usein paikallisilla toreilla.

Aprikoosikumion varsista saadaan laadukasta lateksia, josta voidaan valmistaa hyvälaatuista kumia, joskaan sillä ei toistaiseksi ole kaupallista merkitystä. Nuoria varsia voi käyttää myös köytenä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]