Apostolinmiekka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Apostolinmiekka
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Kaari: Streptophyta
Luokka: Embryopsida
Kladi: Putkilokasvit Tracheophyta
Kladi: Siemenkasvit Spermatophyta
Kladi: Koppisiemeniset Angiospermae
Kladi: Yksisirkkaiset Monocotyledoneae
Lahko: Asparagales
Heimo: Kurjenmiekkakasvit Iridaceae
Alaheimo: Iridoideae
Tribus: Trimezieae[1]
Suku: Apostolinmiekat Trimezia
Laji: northiana
Kaksiosainen nimi

Trimezia northiana
(Schneev.) Ravenne

Synonyymit
  • Neomarica northiana (Schneev.) Sprague
Katso myös

  Apostolinmiekka Wikispeciesissä
  Apostolinmiekka Commonsissa

Apostolinmiekka, nuori yksilö

Koruapostolinmiekka[2] eli apostolinmiekka[3] (Trimezia northiana) on kurjenmiekkakasvi. Se on nykyään huonekasvina harvinainen eikä sitä ole helppo löytää kasvimyymälöistä.

Tuntomerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Apostolinmiekan kukka

Apostolinmiekan lehdet ovat litteät, noin 3 cm leveät ja pituutta niillä on noin 60 cm, vanhoilla kasveilla lehdet voivat olla jopa metrin mittaiset. Lehdet ovat keskivihreät. Kasvutapa on pysty, lehdet taipuvat hiukan kärjestä. Nuorella taimella on vain kaksi lehteä, uudet lehdet kasvavat yksi kerrallaan viuhkamaiseksi ryhmäksi. Kun yksi viuhka on "valmis", kasvi alkaa kasvattaa uutta viuhkaa. Viuhkat eivät välttämättä kasva yhdensuuntaisina, joten vanha kasvi vie runsaasti tilaa joka suunnassa ja voi olla kiikkerä.

Apostolinmiekka kukkii yleensä keväällä. Sanotaan, että se kukkii vasta, kun sillä on 12 lehteä (12 "apostolia"). Litteä kukkavarsi muistuttaa tavallista lehteä, mutta kukan alku tulee pian näkyviin lehden sivusta. Kukkavarressa on voimakas keskisuoni. Yhteen kukkavarteen voi tulla useita kukkia, 2–4, joskus enemmänkin. Tavallisesti apostolinmiekka kasvattaa kerrallaan vain yhden kukkavarren, mutta vanhalle kasville niitä voi tulla useita kerrallaan, yksi jokaiseen viuhkaan. Sininen kukka muistuttaa iiriksen kukkaa ja kukkii vain yhden päivän. Kun kukka on kuihtunut, kukkavarsi jatkaa kasvuaan niin, että se on melkein kaksi kertaa lehtiä pitempi. Kukkavarteen kehittyy 1–2 poikasta. Kukkavarsi poistetaan, kun poikaset on irrotettu.

Hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Apostolinmiekka on helppohoitoinen, se viihtyy valossa, muttei siedä suoraa auringonpaistetta. Vähäisemmässä valossa se ei kuki, mutta kasvaa hyvin viherkasvina. Koska se on liljakasvi, se varastoi juuriinsa vettä ja kestää jonkin verran kuivuutta. Siksi se kastellaan kunnolla ja annetaan mullan kuivahtaa kastelujen välillä. Lannoitus vain kasvukaudella, niukasti. Apostolinmiekka viihtyy parhaiten pienehkössä ruukussa.

Lisääminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Apostolinmiekkaa lisätään poikasista. Ne voidaan irrottaa kukkavarresta, kun ne ovat noin 20 cm:n mittaiset. Poikaset juurrutetaan esimerkiksi vesilasissa ja istutetaan tavalliseen kukkamultaan. Kukkavarren voi myös taivuttaa alas multaan, juurruttaa poikasen siinä ja irrottaa varren myöhemmin emokasvista. Kasvin lisääminen poikasista onnistuu helposti. Vanhat kasvit voi myös jakaa.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Apostolinmiekka on kotoisin Brasiliasta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alanko, Pentti & Kahila, Pirkko: Ukonhattu ja ahkeraliisa. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Tammi, 1994.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Stevens, P. F.: Iridaceae Angiosperm Phylogeny Website. Viitattu 22.3.2021.
  2. Koruapostolinmiekka – Trimezia northiana Laji.fi. Viitattu 22.3.2021.
  3. Neomarica northiana (Schneev.) Sprague Finto, Kassu. Viitattu 22.3.2021.