Apostolika

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ortodoksinen nunna apostolika yllään.

Apostolika on ortodoksisen nunnan päähuivi. Apostolikaa pitävät vihityt nunnat ja viitankantajat. Se on mustasta tai keskikesällä valkeasta kankaasta valmistettu hartiapituinen huivi, joka solmitaan pään ympärille niin että vain kasvot näkyvät. Kesällä käytettävän valkean huivin kanssa ei pidetä päähinettä, mustan huivin kanssa arkipäivisin kalottia eli skufiaa, juhlapäivinä klobukkia.

Skeemanunnat pitävät aina mustaa apostolikaa jonka päällä heillä on arkipäivinä Kristuksen piinavälineillä eli Golgatan ristillä, keihäällä ja ruokokepillä koristettu skufia ja liturgiassa sekä juhlapäivinä huppupäähine eli kukkeli.

Noviisien ja naispuolisten talkoolaisten päähineenä on tavallinen musta päähuivi, joka pääsääntöisesti solmitaan leuan alle. Samoin Lintulan luostarissa vieraileville naisille kerrotaan, että hyvä tapa olisi käyttää hillittyä päähuivia, joskaan määräys ei ole aivan niin ehdoton kuin mitä se on venäläisissä luostareissa.

Laatokan Valamon luostarissa jopa jaetaan huiveja ja kietaisuhameita niille naispuolisille vieraille joilla sellaista ei ole.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Arkkimandriitta Arseni: Ortodoksinen sanasto
  • Lintulan luostari, ohjeet vierailijoille