Apostolien tunnukset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Apostolien tunnukset ovat Jeesuksen opetuslapsien tunnuksia. Suomenkin kirkoissa on näitä paljon sekä yksittäisinä että kaikki apostolit sisältävinä kuvasarjoina. Tunnukset ovat syntyneet apostolista kertovan Uuden testamentin kohdan, kirkon perimätiedon tai pyhimyslegendojen pohjalta. Kaikkien apostolien yhteinen tunnus on kirja tai kirjakäärö - olihan heidän tehtävänään evankeliumin levittäminen.

Pyhä Pietari: yksi tai kaksi avainta, koska Jeesus sanoi antavansa Pietarille "taivasten valtakunnan avaimet" (Matt. 16:19). Hänen tunnuksensa on lisäksi ylösalaisin käännetty latinalainen risti, koska hänen väitetään kuolleen marttyyrina ristiinnaulittuna pää alaspäin. Kukko Pietarin rinnalla muistuttaa hänen kieltäneen kolmesti tuntevansa opettajansa - Pietari huomasi langenneensa vasta kun kukko lauloi.

Pyhä Andreas, Pietarin veli, kalastajien suojeluspyhimys: vinoristi (X), jollaiselle Andreas ristiinnaulittiin.

Jaakob Sebedeuksen poika, Jaakob vanhempi: simpukankuori. Legendan mukaan Jaakobin ruumista laivaan vienyt hevonen pillastui ja putosi mereen - ja noustessaan sieltä se oli simpukoiden peittämä. Muita tunnuksia ovat miekka (sillä hänet teloitettin) sekä pyhiinvaeltajan varusteet sauva, vesipullo ja laukku.

Filippus: risti - tavallinen latinalainen risti yhdellä tai kahdella poikkipuulla, makaava risti, T-risti tai kolmipoikkipuinen risti riippuen siitä, millaiselle hänet kerrotaan naulitun. Ristin alla voi olla kiviä, koska perimätiedon mukaan häntä kivitettiin, käärme tai lohikäärme, jollaisen Filippuksen sanotaan ajaneen pois Mars-jumalan temppelistä.

Bartolomeus (Natanael), nahkurien suojeluspyhimys: veitsi ja ihmisen nahka (Armeniassa elävältä nylkemisen vuoksi).

Pyhä Tuomas, rakentajien, arkkitehtien ja maanmittarien suojelija: kulmamitta, suorakulma (oli rakennustöissä Intiassa) ja sen ohella toisinaan rakennuskiviä, keihäs tai miekka (tappovälineet), joskus myös vyö, jonka Tuomas sai Neitsyt Marialta Öljymäellä, kun tämä tempaistiin taivaaseen.

Jaakob Alfeuksen poika, Jaakob nuorempi: nuija tai vanutustanko kuoliaaksi lyömisen takia, joskus lisäksi saha, koska kerrotaan, että kuoltuaan hänen ruumiinsa sahattiin kappaleiksi.

Juudas Jaakobin poika (Lebbeus, Taddeus): nuijapäinen keppi, karttu, toisinaan kirves, nuolet tai kivet (kuolinsyystä on erilaisia legendoja).

Simon Kiivailija (Simon selootti), puunhakkaajien suojeluspyhimys: saha (sahattiin kahtia).

Pyhä Paavali: miekka. Surmattiin sellaisella samassa kristittyjen vainossa, jossa Pietari ristiinnaulittiin; nimitti Jumalan sanaa Hengen miekaksi.

Johannes, Jaakobin veli ja Matteus: katso Evankeliuminkirjoittajien tunnukset.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suuri symbolikirja. Toimittanut Pentti Lempiäinen. WSOY 1993, ISBN 951-0-18537-X.