Apollodoros (taidemaalari)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Apollodoros tai Apollodoros Skiagrafos (Ἀπολλόδωρος ὁ σκιαγράφος) oli antiikin kreikkalainen taidemaalari, joka eli 400-luvun jälkipuoliskolla eaa. Hänen sanotaan olleen ensimmäisiä, jotka käyttivät varjostusta muotojen kuvaamiseen.[1] Skiagrafiaksi kutsuttu varjostustekniikka antoi hänelle lisänimen "Skiagrafos" eli varjojen tekijä.[2]

Vuoden 480 eaa. tienoilla vaikuttaneen Apollodoroksen tuotanto on hävinnyt. Monet antiikin ajan kirjoittajat, kuten Plutarkhos ja Plinius vanhempi ovat kuitenkin kuvailleet hänen teoksiaan. Pliniuksen mukaan hänellä on ollut rukoilevaa pappia ja Ajaxia esittävät maalaukset Pergamonin kaupungissa. Myös Odysseusta ja Herkuleksen jälkeläisiä kuvaavista maalauksista on mainintoja.[2]

Todennäköisesti maalausten aiheina oli kreikkalaisia jumalia, jumalattaria ja Kreikan eepoksista tunnettuja henkilöitä, kuten useimmilla saman ajan maalareilla. Aiheiden sijasta hänen maalaustekniikkansa poikkesi muista. Apollodoros sovelsi tiettävästi hienostunutta ristivarjostusta, jota käytettiin etenkin kangasdraperioiden ja myöhemmin myös ihmishahmojen muotoiluun, mutta ei juurikaan ympäröivän tilan kuvauksessa.[2] Apollodoroksen on sanottu olleen myös ensimmäisiä, jotka tekivät taulumaalauksia seinämaalausten ohella.

Zeuksis oli yksi Apollodoroksen pahimmista kilpailijoista. Zeuksiin arvostusta nosti se, että hänen opettajinaan olivat olleet aiemmat suuret mestarit Demophilus ja Neseus. Apollodoros syytti Pliniuksen mukaan Zeuksista oman tekniikkansa varastamisesta muilta, koska myös Zeuksis tunnettiin varjostuksen käytöstä.

Apollodoroksen varjostustekniikoiden sanotaan kuitenkin vaikuttaneen aikalaisten ohella myös myöhempiin sukupolviin. Skiagrafian periaate levisi koko Kreikkaan ja osin myös sen ulkopuolelle. Sillä sanotaan olleen vaikutusta myös chiaroscuron, eli valon ja varjon kuvauksen syntymiseen renessanssin taiteessa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ”Apollodoros”, CD-Facta. Helsinki: WSOY, 1998. ISBN 951-0-23152-5.
  2. a b c Answers.com