Apollo Justice: Ace Attorney

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Apollo Justice: Ace Attorney
Apollojustice.jpg
Kehittäjä Capcom
Julkaisija Capcom
Nintendo(AU)
Säveltäjä Toshihiko Horiyama (d)
Pelisarja Ace Attorney
Julkaistu

Eurooppa 9. toukokuuta 2008
Japani 12. huhtikuuta 2007

Yhdysvallat 19. helmikuuta 2007
Lajityyppi seikkailupeli, visual novel
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus PEGI: 7
CERO: 12+
ESRB: Teen (T)
OFLC: PG
Alusta Nintendo DS
Jakelumuoto Nintendo DS -kortti
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Apollo Justice: Ace Attorney (jap. 逆転裁判4, Gyakuten saiban 4), on Capcomin Ace Attorney -sarjan ensimmäinen varta vasten Nintendo DS:lle tehty seikkailupeli. Se on myös sarjan neljäs peli.

Peli esittelee sarjan uuden päähenkilön, Apollo Justicen. Aiemmista osista tuttuja henkilöitä nähdään hyvin vähän, joka on närkästyttänyt joitakin sarjan faneja. Nintendo DS:n myötä moni asia on kokenut parannuksia. Esim. grafiikka on huomattavasti parantunut, ja nyt kosketusnäyttöä hyödynnetään entistä enemmän.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koska peli on tehty vain ja ainoastaan Nintendo DS:lle, on pelimekaniikka saanut uusia ulottuvuuksia. Mikrofonin lisäksi kosketusnäyttöä hyödynnetään monessa kohtaa peliä. Tästä saatiin jo esimakua sarjan ensimmäisen osan viidennessä luvussa, joka oltiin tehty pelin DS -versioon. Kosketusnäyttöä hyödynnetään mm. sormenjälkien löytämisessä, rikospaikan järjestelemisessä, sekä jalanjälkiä tutkittaessa.

Muut pelaamiseen liityvät seikat ovat pysyneet lähes samana edeltäjiinsä nähden. Pelissä on kaksi pelitilaa: tutkiminen, ja oikeudenkäynti. Kun henkilöitä on jututtanut tarpeeksi, ja todistusaineistoa kerätty, siirrytään oikeudenkäyntiin. Oikeudenkäynnissä pelaajan pitää ristikuulustella todistajia, ja paljastaa heidän valheensa yleensä esittämällä oikea todistekappale oikeaan aikaan. Apollo Justice tuo mukanaan kuitenkin yhden uudistuksen ristikuulusteluun: Apollo pystyy oudon rannekkeensa avulla tutkailemaan todistajien kehon kieltä. Jos pelaajaa huomaa todistajan tekevän outoja liikkeitä lausunnon tietyissä kohdissa, hän voi näin päätellä todistajan valehtelevan.

Henkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Palaavat Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Phoenix Wright/Ryuichi Naruhodo - Phoenixin menetettyä asianajajan merkkinsä seitsemän vuotta sitten hän siirtyi soittamaan pianoa ja pelaamaan pokeria venäläiseen ravintolaan. Hänellä on adoptoitu tytär Trucy Wright.
 • Dick Gumshoe/Keisuke Itonokogiri - Tuttu etsivä edellisistä peleistä. Hänet nähdään neljännessä tapauksessa todistajana.
 • Ema Skye/Akane Houdzuki - Ensimmäisestä pelistä tuttu Ema on nyt löytänyt vakinaisen työpaikkansa poliisin leivistä. Silti tiede on yhä hänen sydäntään lähellä.
 • Winston Payne/Takefumi Auchi - Veteraanisyyttäjä Winston Payne näyttäytyy perinteiseen tapaan sarjan ensimmäisessä tapauksessa. Hänen hiustyylinsä on jälleen kerran muuttunut.
 • "Johtaja Hickfield"/"Director Hikita" - Sarjan toisessa osassa nähty lääkäriä näyttelevä potilas. Toisella klinikalla hän kertoi nimekseen Hotti.
 • Mike Meekins/Susumu Harabi - Ensimmäisen pelin viidennen luvun poliisi, joka on todella hermostunut kaiken aikaa. Hänessä on tiettyä samankaltaisuutta kuin Dick Gumshoessakin. Hän puhuttelee kunnioittavasti ylempiarvoisia kohtaan, ja on melko lojaali.

Uudet Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Apollo Justice/Housuke Odoroki - Aloitteleva asianajaja sekä pelin päähenkilö. Hän muistuttaa kovasti Phoenixia tämän alkuaikoina. Pukeutuu punaiseen pukuun.
 • Trucy Wright/Minuki Naruhodo - Phoenixin adoptoitu tytär, joka on lahjakas taikuri.
 • Kristoph Gavin/Kirihito Garyuu - Apollon opettaja sekä samalla esimies. Rauhallinen ja elegantti persoona.
 • Klavier Gavin/Kouyaya Garyuu - Kristoph Gavinin veli. Klavier on syyttäjä, mutta laulaa sekä soittaa kitaraa The Gavinners -nimisessä bändissä. Hänellä on samanlaiset vaaleat hiukset kuin isoveljellään.
 • Shadi Smith/Kakerou Urafushi - Ensimmäisen luvun uhri, josta tiedetään hyvin vähän. Ilmeisesti hän oli ulkomaalainen matkustelija. Ottaa pokerin hyvin vakavasti.
 • Olga Orly/Masaka Sakai - Tarjoilja venäläisessä Borscht Bowl ravintolassa. Tarpeen tullen hän myös tuomaroi pokeripelejä kellarissa.
 • Wocky Kitaki/Takita Kitaki - Rääväsuinen nuori gangsteri, joka on mafiapomo Winfred Kitakin poika. Hän pitää tytöistä, jotka tarvitsevat suojelemista. Hän on myös toisen luvun vastaaja.
 • Alita Tiala/Minami Namina - Alita on hiljainen ja ujo nainen, joka on erittäin huolissaan poikaystävänsä Wockyn terveydestä. Hän arvostaa Wockyn maskuliinisuutta.
 • Guy Eldoon/Mugitsura Yatabuki - Guy on hieman ärtyisä, mutta pohjimmiltaan hyvä mies. Hänellä on oma nuudelikoju kaupungissa, joka kylläkin varastetaan toisen luvun aikana. Hänen nimensä on toisinpäin "Noodle Guy" (suom. Nuudelihemmo).
 • Plum Kitaki/Koume Kitaki - Plum on Winfred Kitakin vaimo. Hän on miellyttävä ja ystävällinen nainen, mutta tarpeen tullen hän vilauttaa kätkettyä katanaansa tehdäkseen jonkin asian selväksi.
 • Winfred "Big Wins" Kitaki/Tsunekatsu Kitaki - Mafiapomo, sekä Wocky Kitakin isä. Hän on kuitenkin päättynyt siirtyä rikollisilta teiltä rehelliseen bisnekseen.
 • Wesley Stickler/Kyousaku Kawadzu - Ylepä ja ylidramaattinen opiskelija, joka on todistajana toisessa luvussa.
 • Romein LeTouse/Romaine Lettuce - Laulaja Lamiroirin manageri. Hän keksi Lamiroirin taiteilijanimen, "Balladin Seireeni".
 • Lamiroir - Lahjakas borginialainen laulaja. Hänen musiikkiaan kuvataan "Nähtävyysmusiikkina".
 • Machi Tobaye/Maki Tobaayu - Borginialainen sokea pianisti, joka asuu Lamiroirin kanssa. Machi ei puhu kuin borginiaa. Hän on kolmannen luvun vastaaja.
 • Daryan Crescend/Daian Mayudzuki - Daryan on yleensä melko vakava, mutta jos joku valittaa hänelle, niin hänestä tulee yleensä idiootti melko nopeasti ja alkaa pilkata toisia.
 • Valant Gramarye/Varan Arumajiki - Valant on todellinen taikuri - dramaattinen, leppoisa, ja aina mysteerinen. Hän on todella omistautunut taikuudelle, eikä koskaan paljasta temppujaan. Keltainen on Valantin onnenväri.
 • Vera Misham/Makoto Ese - Vera on todella ujo. Hän ei juuri koskaan hymyile tai edes puhu. Hän ei edes poistu talostaan juuri ollenkaan. Hänen isänsä, Drew Misham, on maalaaja, joten myös Verakin rakastaa taidetta. Hän pitää myös taikuudesta. Hän on neljännen luvun vastaaja.
 • Drew Misham/Doburoku Ese - Vera Mishamin isä, joka on myös maalaaja. Hän rakastaa tytärtään suuresti ja on valmis tekemään mitä tahansa hänen hyväkseen. Vaikka on jo kokenut maalaaja, hänen töitään ei arvosteta.
 • Spark Brushel/Shoutarou Hamigaki - Energinen ja utelias journalisti Spark on aina liikkeessä. Hän luo jatkuvasti uusia metaforia asioille, olivat ne sitten hyödyllisiä tai eivät. Spark on myös notaari.
 • Zak Gramarye/Zakku Arumajiki - Taikuri. Zak on hyvin leppoisa pinnalta, mutta hän on myös erittäin kilpailukykyinen. Opiskeli Valantin kanssa Magnifi Gramaryen oppeja.
 • Magnifi Gramarye/Tensai Arumajiki - Kova, mutta upea, ja huolehtivainen opettaja. Ennen kuolemaansa hän opetti Zakille ja Valantille taikuutta. Hänellä oli diabetes ja syöpä. Hän on myös Thalassan isä.
 • Thalassa Gramarye/Yuumi Arumajiki - Thalassa katosi vuosia sitten erään onnettomuuden jälkeen. Hän oli myös taikuri isänsä Magnifin tapaan.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin ensimmäinen ja viimeinen tapaus muodostavat pääjuonen pelille. Sairaalassa makaava taikuri Magnifi Gramarye lähettää kahdelle oppipojalleen, Zakille ja Valantille, kirjeet. Kirjeissä hän pyytää avustusta itsemurhassaan. Zakin ja Valantin pitäisi ampua pistoolilla Magnifia otsaan. Hän on merkinnyt kirjeisiin molemmille oppipojilleen eri kellonajat, jolloin näiden olisi tultava sairaalaan. Zak tulee ensin, mutta ampuu Magnifin sijasta pehmolelun otsaa, joka Magnifin mukaan oli oikea vastaus hänen järjestämäänsä testiin. Magnifi kirjoittaa päiväkirjaansa, että Zak tulee perimään kaikki oikeudet hänen taikatemppuihinsa. Tämän jälkeen hän antaa sivun Zakille, ja Zak lähtee paikalta. Kymmenen minuuttia myöhemmin Valant saapuu paikalle, mutta ei pysty ampumaan opettajaansa. Magnifi kertoo Valantille, että oli jo luovuttanut oikeudet Zakille, ja että Valant epäonnistui testissä. Valant lähtee pois, mutta yhtäkkiä viha täyttää hänet, ja hän lähtee takaisin Magnifin huoneelle. Silloin hän kuitenkin kuulee laukauksen Magnifin huoneesta, ja löytää tämän itsemurhan tehneenä. Valant lavastaa Zakin opettajansa murhaajaksi.

Kristoph Gavin kuulee Zakin tarvitsevan asianajajaa, joten hän tarjoutuu ottamaan jutun harteilleen. Jutun voittaminen merkitsisi Kristophille niin paljon mainetta ja kunniaa, että hän päättää väärentää sivun Magnifin päiväkirjasta. Hän tapaa nuoren tytön, Vera Mishamin, joka suostuu väärentämään sivun. Koska Kristoph ei halua ottaa riskiä, että hänen juonensa paljastuisi, hän antaa Veralle lahjaksi kynsilakkapullon, johon on sekoitettu Atrokiniini nimistä myrkkyä. Kristoph huomasi Veran hermostuksissaan pureskelevansa kynsiään, joten hän toivoi myrkkyä joutuvan tämän suuhun. Zak haluaa kuitenkin ensin testata Kristophin pätevyyttä pokeripelissä. Kristoph häviää pelin, jonka seurauksena Zak ei ota tätä asianajajakseen. Vain yhtä päivää ennen oikeudenkäyntiä Phoenix Wright tarjoutuu Zakin asianajajaksi. He pelaavat myös pokeripelin, jonka Phoenix voittaa. Zak hyväksyy Phoenixin asianajajakseen. Kristophin kuultua asiasta, hän raivostuu mielettömästi. Niinpä hän menee syyttäjä-veljensä Klavierin puheille, ja antaa tälle tipin väärennetystä todistekappaleesta. Seuraavana päivänä oikeudessa Kristoph antaa väärennetyn päiväkirjansivun Zakin tyttärelle Trucylle, jonka hän neuvoo antamaan sivu Phoenixille. Phoenix ottaa pahaa-aavistamattomana sivun vastaan. Istunnossa Phoenix esittää sivun todisteena, mutta Klavier tietää heti sivun olevan väärennös. Tämän seurauksena Phoenix menettää merkkinsä. Juuri kun Zakin tuomiota ollaan julistamassa, hän katoaa oikeussalista, eikä häntä löydetä.

Kristoph Gavin elää pelossa, että joku väärennöksestä tiennyt kertoo asiasta muille. Vera Misham on edelleen elossa, joten Kristoph lähettää kirjeen, jonka mukaan hän on laittanut myrkytetyn postimerkin. Hänen ansansa epäonnistuu jälleen, koska postimerkissä oli kuva Veran lempi taikureista. Niinpä Vera kehystää postimerkin, ja käyttää toista postimerkkiä sen sijasta. Peloissaan Kristoph tarkkailee kaikkia tapaukseen liittyviä henkilöitä seitsemän vuoden ajan. Seitsemän vuotta myöhemmin hänen lounastaessaan venäläisessä ravintolassa Phoenixin kanssa, hän näkee Zak Gramaryen, joka on ottanut Shadi Smithin persoonan. Kristophille ei jää muuta vaihtoehtoa, kuin tappaa Zak ravintolan kellarissa. Phoenixin ja Apollon ansiosta Kristoph jää kuitenkin kiinni.

Vankilassa ollessaan Kristoph lähettää uudelleen kirjeen Veralle, mutta tällä kertaa hänen isänsä, Drew Misham, vastaa kirjeeseen käyttämällä myrkytettyä postimerkkiä, jonka Vera kehysti seitsemän vuotta sitten. Niinpä Drewn nuolaistua postimerkkiä, hän kuolee, jonka seurauksena Veraa syytetään tämän murhasta. Kun Vera viedään oikeussaliin, tämä hermostuu niin pahasti, että pureskelee myrkytetyllä kynsilakalla siveltyjä kynsiään. Hän vaipuu pahaan koomaan.

Apollo saa todisteiden avulla Kristophin näyttämään epäillyltä, jonka seurauksena hänet tuodaan vankilasta todistamaan. Apollolta puuttuu kuitenkin lopullinen todistekappale, joka todistaisi Kristophin olevan murhaaja. Päivä on kuitenkin siitä erikoinen, että oikeudenkäynnissä kokeillaan uudelleen Juristi -järjestelmää, jossa tavalliset kansalaiset päättävät vastaajan tuomiosta. Kristoph on raivoissaan kuullessaan tästä. Juristit päättävät, että Vera Misham on syytön isänsä murhaan.

Luvut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turnabout Trump[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mysteerinen mies, Shadi Smith, on murhattu kesken pokeripelin Phoenixin kanssa. Niinpä Apollon uran ensimmäinen työ on puolustaa Phoenixia oikeudessa.

Turnabout Corner[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luku alkaa oudolla tapahtumien sarjalla. Auto ajaa Phoenixia päin, nuudelikojun pitäjän kärry on varastettu, ja niin on myös Trucyn pikkuhousut. Työttömän Apollon lähtiessä selvittämään näitä pikkurikoksia, hän törmää Alita Tialaan, joka palkkaa hänet poikaystävänsä Wocky Kitakin asianajajaksi. Kitakia epäillään lääkäri Pal Meraktiksen murhasta.

Turnabout Serenade[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Apollo ja Trucy kutsutaan Gavinnersin keikalle. Keikalla kuitenkin laulaja Lamiroirin manageri murhataan, ja tästä syytetään sokeaa borginialaista pianistia, Machi Tobeyeta. Apollo suostuu ottamaan jutun harteilleen.

Turnabout Successions[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lakijärjestelmässä kokeillaan ottaa juristit jälleen käyttöön. Apollo valitaan mukaan ensimmäiseen tätä järjestelmää käyttävään oikeudenkäyntiin. Hänen asiakkaansa on Vera Misham, jota epäillään isänsä Drew Mishamin myrkyttämisestä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.