Aoi matsuri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aoi matsurin osallistujat ovat pukeutuneet Heian-kauden vaatteisiin.

Aoi matsuri (jap. 葵祭り) on japanilainen festivaali, joka järjestetään vuosittain 15. toukokuuta Kiotossa. Se tunnetaan myös nimellä Kamon festivaali. Aoi matsuri on yksi Kioton kolmesta suurimmasta festivaalista. Muut kaksi ovat Gionin ja Jidain festivaalit.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aoi matsurin juuret löytyvät Heian-kaudelta, arviolta 1400-luvun tienoilta, jolloin jatkuvat myrskyt riehuivat alueella eivätkä viljasadot kypsyneet. Tietäjä kertoi tuolloiselle hallitsijalle keisari Kimmeille tämän olevan seurausta ihmisten jumalia kohtaan osoittamasta kunnioituksen puutteesta. Kamo pyhäköiden jumalat olivat kyllästyneet tähän ja kaataneet vihansa Kioton asukkaiden päälleen.

Jumalten lepyttämiseksi keisari järjesti lahjoja uhrattavaksi vihastuneille jumalille Kamigamon ja Shimogamon pyhäköissä. Tavoitteena oli lepyttää jumalat ja rukoilla hyvää satoa ja säätä. Tämän jälkeen myrskyt laantuivat ja viljelijät saivat kerätä pelloiltaan runsan sadon. Aoi matsurista muodostui vuosittain järjestettävä perinne, jonka tarkoitus on muistella tapahtunutta.[1]

Kulkue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aoi matsuriin osallistuvat sekä Kamigamon että Shimogamon pyhäköt. Juhlan keskukseksi on vakiintunut kaupungin läpi kulkevaan paraati, johon ottaa vuosittain osaa yli 600 henkeä. Paraatilaiset ovat pukeutuneet Heian-kauden asusteisiin ja kulkevat joko kävellen tai ratsun selässä. Aoi matsurin kulkue lähtee liikkeelle Kioton keisarilliselta palatsilta ja jatkaa sieltä Shimogamon pyhäkön kautta Kamigamon pyhäkölle, joissa molemmissa pysähdytään suorittamaan asiaan kuuluvia rituaaleja.[2]

Festivaalien aikaan pyhäköt ja osallistujat koristellaan salkoruusuilla, joita myös annetaan jumalille lahjaksi. Tästä juhla on myös saanut nimensä, "Aoi", salkoruusu. Salkoruusuilla on tapana koristella myös festivaalien paraatissa mukana olevat härkävankkurit.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]