Antti Tervo

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Antti Tervo (9. joulukuuta 184224. joulukuuta 1892) oli suomalainen runoilija, toimittaja ja kansakoulunopettaja. Hänen runojaan ja laulujaan julkaistiin pääasiassa sanomalehdissä. Tervo oli myös yksi tamperelaisen Koi-lehden perustajista.

Henkilöhistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Antti Tervo syntyi Sotkamossa maanviljelijäperheeseen. Hänen vanhempansa olivat talollinen Pekka Tervo ja Kaisa Korhonen.

Antti Tervo opiskeli Jyväskylän seminaarissa vuodesta 1863 lähtien ja valmistui kansakoulunopettajaksi 1868. Hän sai heti valmistuttuaan opettajantyötä Tampereelta, josta tuli hänen kotikaupunkinsa. Tervo oli mukana opetusta tukevassa hyväntekeväisyystyössä pitämällä luentoja ja järjestämällä rahankeruuta mm. Helsingin suomalaisen alkeisopiston hyväksi.

Tervon ensimmäiset sanomalehdissä ilmestyneet runot julkaistiin Tampereen Sanomissa 1870 nimimerkillä Trv, jota Tervo käytti muissakin sanomalehtirunoissaan. Runoissa korostuivat isänmaallisuus ja luonto, ja niiden joukossa oli mukaelmia vieraskielisistä runoista. Useat runot oli laadittu tuttujen laulujen sävelmille, sillä Tervo oli kiinnostunut myös musiikista. Ainoaksi jääneen laulukokoelmansa Kuusen kukkia ja kukkais-kieltä Tervo julkaisi omalla kustannuksellaan 1876. Sen lisäksi hän suomensi kaksi melko tuntematonta romaania.

Opettajantyönsä ohessa Tervo kiinnostui sanomalehden perustamisesta. Niinpä hän perusti opettajakollegoidensa August Favénin ja Herman Niemen kanssa Koi-nimisen sanomalehden kilpailemaan seudun sanomalehtikenttää yksin hallinneen Tampereen Sanomien kanssa. Lehden näytenumero ilmestyi 14. marraskuuta 1879 ja ensimmäinen varsinainen numero heti seuraavan vuoden alussa. Koi oli Tampereen seudun paikallislehti ja ajoi myös suomalaisuusasiaa. Lehden taru jäi kuitenkin melko lyhyeksi, sillä se lakkautettiin kannattamattomana toukokuussa 1881.

1884 Tervo siirtyi Tampereen reaalilyseon laulunopettajaksi ja opetti laulua vuoteen 1889 asti. Hän kuoli Tampereella jouluaattona 1892 50-vuotiaana.

Antti Tervon nuorempi veli Juho Pietari Tervo kävi myös opettajaseminaarin ja toimi opettajana Nokian paperitehtaan koulussa.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Omat teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kuusen kukkia ja kukkais-kieltä (1876)

Suomennokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kieler, Laura: André Kautokeinolainen (Emil Hagelberg 1882)
  • Waldenström, Paul Peter: Pruukinpatruuni Aataminpoika eli Missä asut? (Emil Hagelberg 1872)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiaineisto
Wikiaineistossa on lähdetekstiä aiheesta: