Ants Kaljurand

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ants Kaljurand eli ”Hirmus Ants” (Hirveä Ants) (20. lokakuuta 1917 Saarenmaa13. maaliskuuta 1951) oli virolainen toisen maailmansodan aikainen kommunismin vastainen vapaustaistelija eli metsäveli.

Ants Kaljurand NKVD:n vankina

Köyhästä perheestä lähtöisin ollut Kaljurand työskenteli Pärnumaalla Soontaassa renkinä ennen maailmansodan syttymistä. Hän liittyi metsäveljiin ja oli kesällä vuonna 1941 iskemässä neuvostojoukkoja vastaan Lääne- ja Pärnumaalla. Natsi-Saksan miehityksen aikana hän toimi Viron Omakaitse-suojeluskuntajärjestössä ja oli mukana rintamalla vuosina 19421944. Vuonna 1944 saksalaisten peräännyttyä hän jäi sotavangiksi Saarenmaalla, mutta pääsi pakenemaan vankileiriltä vielä saman vuoden joulukuussa ja jatkoi toimintaansa metsäveljissä.

Neuvostovallan aikaan Kaljurand toimi Endel Redlichin johdolla perustetun Relvastatud Võitluse Liit ('Aseellisen taistelun liitto') -vastarintajärjestön paikallisjohtajana Soontaassa. Vasta vuoden 1949 juhannuksena NKVD sai Kaljurannan pidätettyä. Hänet teloitettiin 13. maaliskuuta 1951 yhdessä Arved Pildin ja Juhan Metsäären kanssa.