Antrean verkko

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Osia Antrean verkosta.

Antrean verkko on noin 10 400 vuotta vanha kalaverkko. Verkko on tehty pajun niinestä, ja siinä on männynkaarnasta veistettyjä kohoja sekä kivipainoja. Alun perin verkko on ollut noin 27–30 metriä pitkä ja 1,5 metriä korkea.[1]

Verkon löysi talollisenpoika Antti Virolainen ojittaessaan suoniittyä Antrean (myöh. Vuoksenrannan) Korpilahden kylässä Karjalankannaksella (löytöpaikka kuuluu nykyään Venäjälle) syksyllä 1913. Verkko on tehty pajun kuoresta ja se on ajoitettu 9 310 ± 120 vuoden ikäiseksi (BP eli Before Present, ts. ennen vuotta 1950 jaa., mikä on radiohiiliajoituksen nollavuosi. Kalenterivuosiksi kalibroituna verkko on noin vuodelta 8300 eaa.). Silmukoiden koko on kuusi senttimetriä[2].

Verkko vajosi silloin alueella sijainneen Ancylusjärven pohjasaveen yli kymmenen metrin syvyyteen mukanaan kaarnasta tehdyt kohot, kivipainot, työkaluja, metsästysaseita, pala kauan kytevää kääpää eli taulaa ja luisia työvälineitä.

Verkkolöytö on nykyisin esillä Suomen kansallismuseossa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Miettinen, Arto; Sarmaja-Korjonen, Kaarina; Sonninen, Eloni; Jungner, Högne; Lempiäinen, Terttu; Ylikoski, Kirsi; Mäkiaho, Jari-Pekka & Carpelan, Christian: The palaeoenvironment of the Antrea Net Find Iskos 16, s. 71–87. Journal of the Finnish Antiquarian Society, 2008.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jääkauden jälkeinen asutus Museovirasto. Viitattu 23.7.2012.
  2. Erä-Esko, Liisa et al. (toim.): Suomen esihistoria, s. 5. Suomen kansallismuseon näyttelyluettelo. Museovirasto, 1995. ISBN 951-9075-92-5.


Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.