Anton Raphael Mengs

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Anton Raphael Mengs
Omakuva
Omakuva
Henkilötiedot
Syntynyt12. maaliskuuta 1728
Aussig, Böömi
Kuollut29. kesäkuuta 1779 (51 vuotta)
Rooma
Kansalaisuus saksalainen
Taiteilija
Ala maalaustaide
Taidesuuntaus uusklassismi

Anton Raphael Mengs (12. maaliskuuta 1728 Aussig, Böömi29. kesäkuuta 1779 Rooma) oli saksalainen kirjailija ja uusklassinen taidemaalari.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mengsin isä oli tanskalainen Israel Mengs, joka opetti pojalleen piirustusta ja öljyvärimaalausta. Vuonna 1741 Israel Mengs matkusti poikansa kanssa Roomaan Dresdenistä, jonne hän oli asettunut asumaan. Siellä poika osallistui Maalausakatemian opetukseen ja teki useita asetelmia, joista huomattavin on Pyhä perhe, johon maalaistyttö toimi mallina. Vuonna 1749 Mengs nai Margarita Guazzin (1730–1778), joka sai hänet kääntymään valalla vannoen protestanttisesta uskosta katolisuuteen.

Mengsin palattua vuonna 1749 Dresdeniin hänet nimitettiin Saksin vaaliruhtinaan ja Puolan kuninkaan Fredrik August II:n ensimmäiseksi hovimaalariksi. Kaupungin katolisen kirkon vihkiäisissä vuonna Mengsille annettiin tehtäväksi viimeistellä kirkon pääalttarin maalaukset, minkä hän sai luvan tehdä Roomassa. Vuonna 1754 hänestä tuli Rooman maalausakatemian johtaja. Vuonna 1757 hän maalasi freskon La Gloria di sant’Eusebio Rooman Sant’Eusebio-kirkkoon. Vuonna 1760 hän maalasi Villa Albanin katon, jonka hän sai valmiiksi maaliskuussa ennen matkustamistaan Madridiin, jonne kuningas Kaarle III oli hänet kutsunut. Siellä ollessaan Mengs teki joitakin parhaista töistään. Vuonna 1770 hän päätti kaikenlaisten vehkeilyjen seurauksena palata Italiaan; hän teki taidettaan Roomassa ja Firenzessä. Kolme vuotta myöhemmin hän kävi Espanjassa koristelemassa kuninkaanlinnan ruokasalin töillä, joiden aiheet olivat Trajanuksen triumfi ja kunnian temppeli. Saatuaan tämän työn valmiiksi vuonna 1777 Mengs palasi Roomaan, jossa hän pysyi kuolemaansa 29. kesäkuuta 1779 asti köyhissä oloissa eläen. Hän jätti jälkeensä kaksikymmentä lasta, joista seitsemän sai Espanjan kuninkaan ylläpidon. Hänen puolisonsa Margarita oli kuollut vajaa vuosi aikaisemmin 3. huhtikuuta 1778. Mengs ikuisti hänet teokseensa Parnassos.

Mengsin sisar Theresia-Concordia (1725–1806) tunnetaan myös miniatyyrimaalarina. Hän oli naimisissa wieniläisen taidemaalari Anton von Maronin kanssa. Theresia-Concordia kuoli Roomassa 10. lokakuuta 1806.

Kirjoituksissaan, jotka on toimitettu espanjaksi, italiaksi ja saksaksi, Mengs esittää eklektisen taideteoriansa. Sen mukaan täydellisyys saavutetaan taitavalla erilaisten erinomaisten kreikkalaisten aiheiden kuvaamisella Rafaelin ilmaisulla, Correggion chiaroscurolla ja Tizianin väreillä. Mengsin läheisyys Johann Joachim Winckelmannin kanssa on edistänyt hänen historiallista merkitystään. Mengs jakoi Winckelmannin kiinnostuksen klassiseen antiikkiin, ja hän työskenteli vakiinnuttaakseen uusklassisen maalaustaiteen valta-aseman. Samaan aikaan roomalainen barokkimaalaus kuitenkin pysyi vahvana hänen töissään, erityisesti uskonnollisaiheisissa teoksissa. Mengs oli kuuluisa vihamielisestä suhteestaan aikalaisensa, italialaisen taiteilijan Pompeo Batonin kanssa.

Mengsin oppilaista voidaan mainita Anton von Maron (Wien, 1731 – Rooma, 1808), saapunut Roomaan 1755; kuvanveistäjä Ivan Martos ja arkkitehti Giacomo Quarenghi (1744–1817).

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Anton Raphael Mengs.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: fr:Raphaël Mengs
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Anton Raphael Mengs