Antipater (Idumea)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Antipater tai Antipatros oli Herodesten hallitsijasuvun kantaisä ja Herodes Suuren isä. Hän oli alun perin Idumeasta (muinainen Edom), Judean eteläpuolelta. Idumealaiset oli pakotettu juutalaisuuteen.

Makkabialaisen hallitsijasuvun sisäisessä kiistassa Antipater kannatti Hyrkanos II:a tämän kamppailussa tämän veljeä Aristobulosta vastaan. Lopulta Pompeiuksen avustuksella Hyrkanos sai voiton veljestään. Kun Pompeius ja Julius Caesar ajautuivat sotaan toisiaan vastaan, päättivät Hyrkanos ja Antipater auttaa Caesaria. Antipater johti joukkonsa kohti Aleksandriaa, jossa Caesar oli piiritettynä. Saatuaan sodan päätökseen Caesar nimitti Antipaterin Judean epitropokseksi eli hallitsijaksi. Antipater sai samalla myös Rooman kansalaisoikeudet.

Julius Caesar murhattiin 15. maaliskuuta 44 eaa. Tämän jälkeen Gaius Cassius Longinus ja Marcus Junius Brutus pakenivat itään. Cassius saapui Syyriaan, missä he määräsivät itäiset maakunnat maksamaan veroa. Juutalaiset määrättiin maksamaan 700 talentin verran veroa. Antipater jakoi maksettavat verot poikiensa ja ystäviensä kesken.

Eräs Malakias, joka oli vastussa muun muassa Gofnan, Emmauksen, Luddan ja Thamnan alueista, viivytteli veron maksamista. Cassius lähti joukkoineen marssimaan aluetta kohden. Antipater pelasti kuitenkin Malakiaan suorittamalla 100 talentin veron roomalaisille. Antipater kohtasi myös loppunsa, silla juuri mustasukkaisuuden riivaama Malakias myrkytti hänet.

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Antipater oli naimisissa nabatealaisen Kyproksen kanssa. He saivat neljä poikaa: Feisal, Herodes, Joosef ja Feroras. Pari sai myös yhden tyttären Salomen

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.