Anthony Andrews

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Anthony Andrews vuonna 1982.

Anthony Corin Gerald Andrews (s. 12. tammikuuta 1948 Lontoo) on brittiläinen näyttelijä, joka tunnetaan etenkin lordi Sebastian Flyten roolista 1980-luvun alun tv-minisarjassa Mennyt maailma.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Anthony Andrews syntyi nelilapsiseen taiteilijaperheeseen Lontoon Hampsteadissa: äiti oli tanssija ja isä BBC:n kapellimestari ja sovittaja. Tunnettujen rooliensa vuoksi Andrewsia pidetään usein taustaltaan yläluokkaisena, mutta perhe ei ollut mitenkään varakas. Hän otti tanssitunteja kahdeksanvuotiaasta alkaen ja sai kouluvuosien jälkeen paikan Chichester-teatterista, aluksi näyttämöapulaisena. Koe-esiintymisen kautta hänet valittiin yhdeksi koulupojaksi Alan Bennettin näytelmään Forty Years On, jossa rehtoria esitti John Gielgud.

Andrews näytteli 1970-luvulla televisiosarjoissa, muun muassa monessa roolissa sarjassa Kahden kerroksen väkeä, kunnes nousi maailmanmaineeseen Menneen maailman toisessa miespääosassa Jeremy Ironsin ohella. Andrews sai roolistaan Golden Globe- ja Bafta-palkinnot ja oli Emmy-palkintoehdokkaana.

Menneen maailman jälkeen Andrews sai pääosan vuoden 1982 televisioelokuvassa Ivanhoe. Hän näytteli yhtä pääosaa John Hustonin elokuvassa Tulivuoren juurella (Under the Volcano, 1984) ja John Frankenheimerin elokuvassa Verirahat (The Holcroft Covenant, 1985). Elokuvien ohella Andrewsia on nähty musikaaliproduktioissa, kuten professori Higginsinä vuoden 2001 My Fair Ladyssa. Vuoden 2010 elokuvassa Kuninkaan puhe hän esitti pääministeri Stanley Baldwinia.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Anthony Andrews on ollut vuodesta 1971 naimisissa Simpsons of Piccadilly -tavaratalon omistajasukuun kuuluvan näyttelijä Georgina Simpsonin kanssa. Heillä on kolme lasta, ja heidän tyttärensä kummitäti on prinsessa Anne.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäiset artikkelit: en:Anthony Andrews & sv:Anthony Andrews