Anne Pohtamo

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Anne-Marie Pohtamo-Hietanen (s. 15. elokuuta 1955)[1] on helsinkiläinen missi, yrittäjä, juontaja ja evankelista. Hänet valittiin Miss Suomeksi vuonna 1975. Samalla hän oli myös yleisön ihannetyttö. Samana vuonna Pohtamo valittiin myös Suomen kautta aikojen toiseksi Miss Universumiksi. Hän seurusteli unkarilaissyntyisen ravintoloitsijan Jacques de la Fontainen kanssa 1970-luvulla New Yorkissa.[2] Nykyisin Pohtamo on naimisissa Arto Hietasen kanssa ja heillä on neljä lasta, Jesse Hietanen (1981), Joni Hietanen (1984), Jasmin Hietanen (1987) ja Jimi Hietanen (1994)[1].

Vuoden 1975 Miss Universum -kisat järjestettiin väliamerikkalaisen El Salvadorin pääkaupungissa San Salvadorissa, ja Pohtamon lisäksi kisoihin osallistuivat 70 muun maan edustajat, mikä oli kisojen siihenastinen ennätysmäärä. Oikeistolaisen PCN-puolueen hallitseman El Salvadorin sisäinen tilanne oli sekasortoinen, ja kisoja varjostivat opiskelijoiden ja lukuisien muiden ryhmien järjestämät mielenosoitukset niitä vastaan. Niinpä kisat jouduttiin pitämään vahvan poliisi- ja sotilasvartion turvaamana. Kisoista raportoineen Ilta-Sanomien mukaan kisayleisön suosikkeja olisivat olleet Chilen, Meksikon, Venezuelan, Panaman ja Kolumbian ehdokkaat, ja tuomaristoa syytettiin latinalaisamerikkalaisten syrjinnästä. Pohtamon voitto aiheutti soraääniä myös kotimaassa. Muun muassa Kansan Uutiset arvosteli Pohtamoa siitä, ettei tämä ollut kiinnittänyt huomiota El Salvadorin kansan hätään, ja Naisasialiitto Unioni vaati Pohtamoa tasa-arvon nimissä luopumaan kruunustaan.[3]

2000-luvulla Pohtamo on ollut julkisuudessa muun muassa evankelistana. Vuoden 2000 presidentinvaaleissa Pohtamo aktivoitui poliittisesti ja tuki keskustan ehdokkaan Esko Ahon valintaa. Pohtamo oli ehdolla vuoden 2007 eduskuntavaaleissa kristillisdemokraattien listalta Helsingin vaalipiirissä, mutta ei tullut valituksi.[4]

Kirjallinen tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Anna.fi: Anne Pohtamo
  2. Ampuja, Eetu: ANNE POHTAMON EX-RAKASTAJAA EI MURHANNUTKAAN MAFIA – SEISKA LÖYSI ”SUIHKU-JASKAN” RUSKETTUNEENA PALMUN ALTA: ”ELÄN UPEAN DAAMIN KANSSA” Seiska. 10.3.2018. Viitattu 12.3.2019.
  3. Mikko Heino: Sotilaat missien turvana. Ilta-Sanomat 15. heinäkuuta 2017, Plus-liite s. 16. Helsinki: Sanoma Media Finland.
  4. http://www.kristillisdemokraatit.fi/kd/main.php?p=1&news=2132

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiquote-logo.svg
Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta Anne Pohtamo.
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.