Annan unelmavuodet

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Annan unelmavuodet
Anne of the Island
Alkuperäisteos
Kirjailija L. M. Montgomery
Kieli englanti
Genre lastenkirja
Kustantaja L. C. Page & Co.
Julkaistu 1915
Suomennos
Suomentaja Hilja Vesala
suomennos tarkist. 1961
Kustantaja WSOY
Julkaistu 1. p. 1921; 20. p. 2007.
ISBN 978-951-0-26939-8
Edeltävä Anna ystävämme
Seuraava Anna opettajana
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Annan unelmavuodet (Anne of the Island) on kanadalaisen kirjailijan L. M. Montgomeryn teos. Alkuteos ilmestyi 1915, Hilja Vesalan suomennos 1921. Teos on kolmas kahdeksanosaisessa Anna-sarjassa.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Toisin kuin sarjan edelliset osat, Annan unelmavuodet ei kerro niinkään Annan arkipäiväisistä ja tiuhaan tahtiin sattuvista kommelluksista Prinssi Edwardin saarella. Kirjan alussa Anna lähtee opiskelemaan Redmondin yliopistoon Nova Scotiaan. Hänen lisäkseen sinne lähtevät myös vanhat ystävät Gilbert Blythe ja Charlie Sloane, sekä entiset ystävät Priscilla Grant ja Stella Maynard Redmondista. Koulussa Anna saa myös uuden hyvän ystävän, Philippa Gordonin. Annan unelmavuodet käsittelevät kirjoista eniten Annan ja hänen ystäviensä rakkaushuolia. Gilbert on rakastunut Annaan, ja kaikki odottavat näiden päätyvän naimisiin. Anna pitää Gilbertistä kuitenkin vain ystävänä. Kun piireihin ilmestyvät myös Annan unelmien satuprinssiä muistuttava Roy Gardner sekä kuvankaunis Helena, jonka huhutaan pitävän Gilbertistä, asiat menevät yhä mutkikkaammiksi.

Päähenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Anna Shirley on kirjasarjan päähenkilö. Hän on punatukkainen, harmaasilmäinen ja kaunis, muttei perinteisellä tavalla. Anna on hyvin rohkea ja puhelias, ja aina koulun parhaimmistoa. Annalla on hyvin laukkaava mielikuvitus ja hyvä huumorintaju.
 • Marilla Cuthbert on vanha neiti joka adoptoi Annan sarjan ensimmäisessä osassa. Marilla on käytännöllinen ja järkevä, ja aluksi varsin tiukkakin, mutta ajan myötä hänestä tulee kiltimpi ja suvaitsevampi.
 • Diana Barry on Annan lapsuuden paras ystävä. Tässä kirjassa hän avioituu hiukan mitäänsanomattoman Fred Wrightin kanssa, ja Anna pelkää avioliiton rikkovan heidän ystävyytensä. Diana on kaunis ja hyvinkäyttäytyvä.
 • Gilbert Blythe on Annan entinen arkkivihollinen, nykyinen hyvä ystävä. Gilbert on hyvin komea ja fiksu, ja minne hän meneekin, kaikki tytöt ovat aina ihastuneita häneen. Kaikki Avonlealaiset ovat sitä mieltä, että Gilbertin ja Annan pitäisi päätyä yhteen, kaikki näiden ystävätkin, mutta Anna tahtoo olla pelkkä ystävä. Gilbert sen sijaan on rakastunut Annaan.
 • Philippa Gordon on Annan uusi ystävä Redmondissa. Hän on iloinen ja huoleton tyttö, johon lähes kaikki Redmondilaiset nuoret miehet ovat rakastuneita. Philippa on kuitenkin hyvin fiksu, vaikkei sitä päällisin puolin arvaisikaan. Philippa on ehdottomasti sitä mieltä, että Annan pitäisi naida Gilbert.
 • Priscilla Grant on Annan ystävä, johon hän tutustui vanhassa koulussaan.
 • Stella Maynard on myös Annan vanha ystävä hänen vanhasta koulustaan. Stella tulee Redmondiin hiukan myöhemmin kuin muut.
 • Royal Gardner on tumma, pitkä ja komea nuorimies, joka muistuttaa täysin Annan lapsuuden unelmaprinssiä. Roy on rakastunut Annaan.
 • Helena (alkuteoksessa Christine) Stuart on kaunis musiikinopiskelija Redmondissa. Hänen huhutaan olevan rakastunut Gilbertiin.
 • Davy Keith on toinen kaksosista, jotka Marilla adoptoi edellisessä kirjassa. Hän on rasavilli, kepposteleva poika joka joutuu usein ongelmiin. Davyllä on kuitenkin todella hyvä sydän. Hän ihailee ja rakastaa Annaa suuresti. Davy on hyvin utelias ja hän kyselee hyvin paljon.
 • Davyn kaksoissisar Dora Keith on veljensä vastakohta. Hän on hillitty, täydellisen hyvinkäyttäytyvä ja täysin moitteeton. Anna ja Marilla ajattelevatkin salaa pitävänsä Daveystä enemmän, hänen sisarensa ollessa jokseenkin tylsä.
 • Rachel Lynde on Marillan naapuri ja hyvä ystävä. Rouva Lynde on hyvin suulas ja suorasanainen nainen, joka tietää aina kaikki juorut Avonleasta. Hänen miehensä kuoltua Rachel-rouva muuttaa Vihervaaraan Marillan seuraksi.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.