Anna ystävämme (televisiosarja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Anna ystävämme (engl. Anne of Green Gables) on Kevin Sullivanin ohjaama kanadalainen televisiosarja. Vuosina 1985–2000 tuotettu sarja pohjautuu L. M. Montgomeryn suosittuihin Anna-kirjoihin.

 Megan Follows   Anna Shirley  
 Colleen Dewhurst   Marilla Cuthbert  
 Richard Farnsworth   Matthew Cuthbert  
 Schuyler Grant   Diana Barry  
 Jonathan Crombie   Gilbert Blythe  
 Patricia Hamilton   Rachel Lynde  

Emmy-palkittulähde? 13-osainen sarja on esitetty Suomessa Yleisradion kanavilla viitisen kertaa suomeksi tekstitettynä ja kahdesti ruotsinkielisin tekstein. Sarja on julkaistu myös kolmen dvd:n sarjana.

Sarjaa jatkaa vuonna 2008 valmistunut kolmiosainen jatkosarja Anna ystävämme: uusi alku, jonka kehyskertomus sijoittuu vuoteen 1945. Tässä sarjassa Anna Shirleytä esittää Barbara Hershey.

Niin ikään Montgomeryn kirjoihin perustuva sarja Tie Avonleaan sijoittuu Prinssi Edwardin saarelle ja seuraa Avonlean kylän elämää.

Kolme ensimmäistä tuotantokautta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Annan tarina alkaa, kun punatukkainen orpotyttö Anna Shirley päätyy Prinssi Edwardin saarelle kasvatiksi iäkkäiden Marilla ja Matthew Cuthbertin luo. Hän tuottaa heti alkajaisiksi pettymyksen, sillä Cuthbertit ovat odottaneet tilalle avuksi riuskaa poikaa. Älykäs ja hauska, mutta omapäinen ja arvaamaton Anna järjestääkin yllätyksen toisensa jälkeen, eikä hänen sopeutumisensa ole helppoa kenellekään Avonleassa.

Anna kuitenkin varttuu ja kiintyy niin Vihervaaraan ja kasvatusvanhempiinsa kuin myös erääseen hauskannäköiseen poikaan, Gilbert Blytheen. Vuosien kuluessa nuorten toveruus kasvaa rakkaudeksi. Kirjailijan urasta haaveileva Anna ja lääkäriksi opiskeleva Gilbert ovat aikeissa avioitua. Mutta Euroopassa raivoava ensimmäisen maailmansota vie Gilbertin rintamalle, ja myös Anna joutuu kohtaamaan sodan kauhut.

Neljäs tuotantokausi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eletään vuotta 1945 ja Anna palaa Prinssi Edwardin saarelle kirjoittamaan näytelmää. Visiitti tuo kuitenkin menneisyyden hänen elämäänsä – ja menneisyydestä paljastuu myös salaisuuksia.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]