Anna opettajana

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Anna opettajana (Anne of Windy Poplars, 1936) kuuluu L. M. Montgomeryn Anna-sarjaan ja on sarjan neljäs osa. Montgomery kirjoitti sen kuitenkin jälkikäteen, samoin kuin teoksen Annan perhe, siinä vaiheessa kun sarjan muut osat olivat jo valmiit. Anna opettajana täyttää Annan unelmavuodet ja Anna omassa kodissaan -teosten väliin jääneen ajallisen aukon. Suomalaiset lukijat teos saavutti vasta vuonna 2002 ilmestynellä Paula Herrasen suomennoksella.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Anna opettajana kertoo Annan vuosista Summersiden koulun rehtorina. Se käsittää noin kolmivuotisen ajanjakson Annan elämästä kihlautumisesta Gilbert Blythen kanssa aivan häitä edeltävään aikaan. Tämän ajanjakson hän asuu Poppelipuisto -nimisessä talossa, jota emännöi leskeksi jääneet Kate- ja Chatty-tädit sekä taloudenhoitajatar Rebecca Dew. Anna vierailee kotonaan Vihervaarassa vain lomillaan. Kirja eroaa kerronnallisesti muista Anna-kirjoista siinä suhteessa, että merkittävä osa Anna opettajana -teoksesta koostuu Annan Gilbertille lähettämistä kirjeistä. Välissä on kuitenkin tavallisia kaikkitietävän kertojan kertomia jaksoja.

Summersiden koulun rehtorina Anna kohtaa monenlaisia haasteita. Ensinnäkin hänen on voitettava oppilaat puolelleen, sillä hänen oppilaistaan suuri osa kuuluu paikkakunnan merkittävimpään ja vaikutusvaltaisimpaan sukuun Pringleihin. Heidän johtohahmonsa koulussa Jen Pringle on päättänyt kääntää kaikki oppilaat Annaa vastaan. Annan opettajakollega, ilkeä ja pisteliäs vanhapiika Katherine Brook myös inhoaa Annaa, mutta ajan mittaan Anna onnistuu valloittamaan myös Katherinen sydämen puolelleen ja heistä tulee hyviä ystäviä, millä on suotuisia vaikutuksia myös Katherinen elämään. Lisäksi Anna saa hyvän ystävän Poppelipuiston naapurissa asuvasta nuoresta, yksinäisestä ja äidittömästä lapsesta Elizabeth Graysonista. Kirja päättyy siihen, kun Anna lopettaa toimensa koulun rehtorina ja matkustaa Vihervaaraan valmistelemaan omia häitään Gilbertin kanssa.