Anna opettajana

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Anna opettajana
Anne of Windy Poplars
Alkuperäisteos
Kirjailija L. M. Montgomery
Kieli englanti
Julkaistu 1936
Suomennos
Suomentaja Paula Herranen
Kustantaja WSOY
Julkaistu 2002
Sivumäärä 277
Sarja: Anna-sarja
Edeltävä Annan unelmavuodet
Seuraava Anna omassa kodissaan
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Anna opettajana (Anne of Windy Poplars) on L. M. Montgomeryn Anna-sarjaan kuuluva kirja. Se on sarjan neljäs osa. Kirja julkaistiin vuonna 1936. Montgomery kirjoitti sen kuitenkin jälkikäteen, samoin kuin teoksen Annan perhe, siinä vaiheessa kun sarjan muut osat olivat jo valmiit. Anna opettajana täyttää Annan unelmavuodet ja Anna omassa kodissaan -teosten väliin jääneen ajallisen aukon. Kirjan suomensi Paula Herranen vuonna 2002. Sen kustansi WSOY.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Anna opettajana kertoo Annan vuosista Summersiden koulun rehtorina. Se käsittää noin kolmivuotisen ajanjakson Annan elämästä kihlautumisesta Gilbert Blythen kanssa aivan häitä edeltävään aikaan. Tämän ajanjakson hän asuu Poppelipuisto -nimisessä talossa, jota emännöivät leskeksi jääneet Kate- ja Chatty-tädit sekä taloudenhoitajatar Rebecca Dew. Anna vierailee kotonaan Vihervaarassa vain lomillaan.

Kirja eroaa kerronnallisesti muista Anna-kirjoista siinä suhteessa, että merkittävä osa Anna opettajana -teoksesta koostuu Annan Gilbertille lähettämistä kirjeistä. Välissä on kuitenkin tavallisia kaikkitietävän kertojan kertomia jaksoja.

Summersiden koulun rehtorina Anna kohtaa monenlaisia haasteita. Ensinnäkin hänen on voitettava oppilaat puolelleen, sillä hänen oppilaistaan suuri osa kuuluu paikkakunnan merkittävimpään ja vaikutusvaltaisimpaan sukuun Pringleihin. Heidän johtohahmonsa koulussa Jen Pringle on päättänyt kääntää kaikki oppilaat Annaa vastaan. Annan opettajakollega, ilkeä ja pisteliäs vanhapiika Katherine Brook myös inhoaa Annaa, mutta ajan mittaan Anna onnistuu valloittamaan myös Katherinen sydämen puolelleen ja heistä tulee hyviä ystäviä, millä on suotuisia vaikutuksia myös Katherinen elämään.

Lisäksi Anna saa hyvän ystävän Poppelipuiston naapurissa asuvasta nuoresta, yksinäisestä ja äidittömästä lapsesta Elizabeth Graysonista. Kirja päättyy siihen, kun Anna lopettaa toimensa koulun rehtorina ja matkustaa Vihervaaraan Avonleaan valmistelemaan häitään Gilbertin kanssa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Anna opettajana kirjasampo.fi. Viitattu 14.9.2019.