Anna omassa kodissaan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Anna omassa kodissaan
Anne’s House of Dreams
Alkuperäisteos
Kirjailija L. M. Montgomery
Kieli englanti
Genre lastenkirja
Kustantaja L. C. Page & Co.
Julkaistu 1917
Suomennos
Suomentaja Hilja Walldén
Kustantaja WSOY
Julkaistu 1. p. 1922
ISBN 978-951-0-26939-8
Sarja: Anna-sarja
Edeltävä Anna opettajana
Seuraava Annan perhe
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Anna omassa kodissaan (Anne’s House of Dreams) on kanadalaisen L.M. Montgomeryn kirjoittama tyttökirja. Kirja on viides osa orpotyttö Anna Shirleystä kertovassa kahdesanosaisessa Anna-sarjassa. Kirja ilmestyi englanniksi 1917, ja se suomennettiin vuonna 1922. Sen suomensi Hilja Walldén ja kustansi WSOY.[1]

Kuten kaikki muutkin Montgomeryn kirjat, tämänkin kirjan tapahtumapaikka on kirjailijan oma kotipaikkakunta Kanadan Prinssi Edwardin saari.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirja kuvaa juuri avioon astuneiden Anna ja Gilbert Blythen yhteiselon ensimmäisiä vuosia. Kirjan alussa tuore aviopari muuttaa pois rakkaasta Avonleasta pieneen, valkoiseen taloon merenrannalle kuvitteelliseen Glen St. Maryn kylään, kun Gilbertille tarjotaan sieltä lääkärin työtä. Anna ja Gilbert saavat paljon uusia ystäviä ja kokevat monenlaisia kokemuksia, sekä mukavia että surullisia pienessä unelmiensa talossa eli Haavemajassa.

Merkkihenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Anna Blythe (o.s. Shirley) on tuore morsian. Hän on älykäs ja huumorintajuinen, ja hänellä on myös vilkas mielikuvitus. Annalla on punaiset hiukset ja harmaat silmät, ja hän on hyvin kaunis. Hänellä on hyvä sydän ja hän nauttii ihmisten yhteen saattamisesta.
  • Gilbert Blythe on Annan aviomies. Vuosien odotuksen jälkeen Anna lopulta vastasi Gilbertin tunteisiin ja he pääsivät naimisiin. Nyt Gilbert on valmistunut lääkärinopinnoistaan ja saa paikan Glenistä lääkärinä. Hän on komea, fiksu ja hauska, ja rakastaa vaimoaan hyvin paljon.
  • Kapteeni Jim on Annan ja Gilbertin uusi tuttavuus. Hän on paljon kokenut vanha merikapteeni, joka huolehtii läheisestä majakasta. Kapteeni Jim on hyväsydäminen, lempeä ja kiltti vanhus, joka pitää kovasti Blythen pariskunnasta. Hän rakastaa kertoa tarinoita kokemuksistaan.
  • Neiti Cornelia Bryant on Annan ja Gilbertin naapuri. Cornelia-neiti on topakka mutta hyväsydäminen keski-ikäinen nainen, joka halveksii miehiä. Hänestä tulee hyvä ystävä Annan kanssa. Cornelia-neiti tietää kaikkien asiat ja hän myös auttaa kaikkia hädänalaisia. Ainoastaan baptisteja hän vihaa sydämensä pohjasta.
  • Leslie Moore on Annan lähin naapuri. Leslie on tavattoman kaunis ja älykäs, mutta hänen nuori elämänsä on ollut yhtä murhetta. Leslie on aluksi hyvin sulkeutunut, ja hän vuoron perään vihaa ja rakastaa Annaa. Lopulta Anna kuitenkin auttaa hänet yli ongelmistaan ja heistä tulee sydänystävät. Leslien kullanvaaleat hiukset ulottuvat polviin saakka niiden ollessa vapaana.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Anna omassa kodissaan kirjasampo.fi. Viitattu 14.9.2019.