Anna Itävaltalainen (Espanja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Espanjan kuningatarpuoliso Anna Itävaltalainen, Alonso Sánchez Coello n. 1571

Anna Itävaltalainen (2. marraskuuta 1549 Cigales, Espanjan kuningaskunta – 26. lokakuuta 1580 Badajoz, Espanjan kuningaskunta) oli Habsburgien hallitsijasukuun kuulunut prinsessa, Itävallan arkkiherttuatar, josta tuli enonsa Filip II:n neljäntenä puolisona Espanjan kuningatar.

Suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Espanjan kuningatar, Itävallan arkkiherttuatar Anna Itävaltalainen, Antonis Mor 1570

Annan isä oli hänen aviomiehensä Filip II:n serkku keisari Maksimilian II,[1] ja äiti Filipin sisar, Kaarle V:n tytär Maria (1528–1603). Lisäksi Maksimilian oli vaimonsa Marian serkku. Vanhimmalla tyttärellä Annalla oli kuusi sisarusta, joista kahdesta vanhimmasta veljestä Rudolf II:sta ja Matiaksesta tuli isänsä seuraajia Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan keisareina. Hän syntyi Espanjassa isoisänsä Kaarle V:n hovissa mutta vietti lapsuutensa nelivuotiaasta lähtien Itävallassa.

Avioliitto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alun perin Annan oli suunniteltu menevän naimisiin Filipin pojan Don Carlosin kanssa, mutta kun tämä kuoli nuorena, Filip nai vuonna 1570 poikansa morsiamen. Pariskunnalle syntyi ensin kolme poikaa ja tytär, jotka kuolivat kaikki lapsina. Vasta vuonna 1578 syntynyt Filip-poika varttui aikuiseksi ja peri isänsä kruunun nimellä Filip III.[2]

Espanjaan saapuessaan Anna sai uuden talouden, joka muodostettiin kokeneen ja vaikutusvaltaisen hovirouva Margarita de Cardonan johdolla, joka oli aiemmin ollut hänen äitinsä hovinainen ja jonka hän oli tuntenut lapsuudesta lähtien Itävallassa.

Kuningatar Annaa kuvailtiin eläväksi ja iloiseksi, ja hän onnistui lievittämään jonkin verran espanjalaisen hovin jäykkää ilmapiiriä. Anna työskenteli enimmäkseen käsitöiden parissa.

Annan ja Filipin avioliittoa kuvataan onnelliseksi. Sen lisäksi, että Anna oli isänsä suosikkilapsi, Anna oli kuulemma myös Filipin rakkain vaimo. Diplomaattien mukaan kuningas oli rakastunut nuoreen morsiameensa. Ei ole tiedossa, että Filipillä olisi rakastajattaria avioliiton aikana. Anna oli persoonaltaan hyvin samanlainen kuin hänen omansa, ja hän oli omistautunut tälle. Filip oli tunnollinen hallitsija ja piti suhdettaan Annaan kahdesti viikossa muistiinpanojen muodossa sekä vieraili vaimonsa makuuhuoneessa jopa kolme kertaa päivässä.

Anna Itävaltalainen kuoli 30-vuotiaana influessaan. Hänet on haudattu El Escorialiin.

Lapset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ferdinand, Asturian ruhtinas (4. joulukuuta 1571 – 18. lokakuuta 1578), kuoli kuusivuotiaana
  • Carlos Lorenzo (12. elokuuta 1573 – 30. kesäkuuta 1575), kuoli kaksivuotiaana
  • Diego, Asturian ruhtinas (15. elokuuta 1575 – 21. marraskuuta 1582), kuoli 7-vuotiaana
  • Filip III (3. huhtikuuta 1578 – 31. maaliskuuta 1621) seurasi isänsä kuninkaana, ainoana aikuiseksi eläneenä lapsena
  • Maria (14. helmikuuta 1580 – 5. elokuuta 1583), kuoli kolmivuotiaana
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Helmut Georg Koenigsberger: Philip II Encyclopedia Britannica. Viitattu 25.4.2018.
  2. Martin Mutschlechner: Philip II: marriages and offspring The World of Habsburg. Viitattu 25.4.2018.