Anime-musiikkivideo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Anime-musiikkivideo, (engl. anime music video) josta yleisesti käytetty lyhenne AMV, on yhden tai useamman animesarjan tai -elokuvan otoksia käyttämällä editoitu musiikkivideo johonkin musiikkikappaleeseen. AMV:t leviävät helposti ja nopeasti Internetin kautta, eivätkä ne ole millään tavoin kaupallisia.lähde? Anime-musiikkivideoilla on useita tyylilajeja, joista tunnetuimpia ovat tiettyyn animeteokseen keskittyvät, tai yhden tai useamman teoksen hahmokaartia esittelevät musiikkivideot. Tunnetuista dubstep-yhtyeistä Nero on tehnyt anime-musiikkivideon Innocence-kappaleeseensa.

Anime-musiikkivideoita tehdessä käytetään erilaisia keinoja, jotta kuva ja ääni sulautuisivat yhteen ja loisivat molempia palvelevan kokonaisuuden. AMV:t ovat fanien tekemiä, eivätkä liity mitenkään kyseiseen artistiin tai yhtyeeseen. Kuitenkin eräät yhtyeet, kuten ranskalainen Daft Punk ovat tehneet virallisia musiikkivideoitaan animetyyliin. Näitä ei tule sekoittaa AMV:ihin.lähde?

Anime-musiikkivideoihin liittyy dōjinshi-kulttuuri, jossa on tehtävä työpanos taiteeseen muokkaamalla alkuperäistä jollakin tavalla. Japanilaisen tekijänoikeuslain mukaan suora kopiointi ei ole sallittua ilman tekijänoikeuden omistajan lupaa.[1] AMV-videot kuitenkin usein sallitaan jos ne lisäävät kiinnostusta alkuperäiseen.[2]

Ensimmäisen AMV-videon tekijän on sanottu olevan James Kaposztas, joka vuonna 1982 käytti kahta videonauhuria yhdistääkseen kohtauksia Space Battleship Yamato -sarjasta The Beatlesin kappaleeseen "All You Need Is Love".[3]

AMV-kilpailut

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

AMV:iden yleistyessä on alettu järjestää AMV-kilpailuja (engl. AMV contest). Jotkut kilpailut asettavat teeman (esimerkiksi toiminta, yaoi, jne.), toisissa ei ole rajoituksia. Useimmiten kilpailut järjestetään anime- ja mangafanien massatapahtumissa, coneissa, vaikkakin kilpailuihin on usein ennakkoilmoittautuminen ja -karsinta. Coneissa järjestettävissä AMV-kilpailussa karsinnan läpäisseet videot näytetään yleisölle, ja voittajan päättää usein raati. Palkintoja voidaan jakaa ”Best in show” -palkinnon lisäksi esimerkiksi parhaasta toiminta-AMV:stä tai erikoisefektien käytöstä, mutta vain mielikuvitus on rajana.

  1. Chapter One: Creators authorama.com. Viitattu 8.2.2023. (englanniksi)
  2. B. Dong, S. Pocock: Copyright Enforcement animenewsnetwork.com. 5.5.2009. ”The basic thinking going into fan videos is thus: if it whets the audience's appetite, we'll leave it alone. But if it sates the audience's appetite, it needs to come down.” Viitattu 8.2.2023. (englanniksi)
  3. Isaiah Colbert: World's First Anime AMV Creator Has Passed Away kotaku.com. Viitattu 8.2.2023. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • AMV.fi - Suomalaisten AMV-harrastajien yhteisö. Sivuilta löytyy tietoa AMV-harrastuksesta, kilpailuista ja muista tapahtumista.
  • AnimeMusicVideos.org - Monipuolista tietoa AMV:n teosta, sekä mahdollisuus levittää omia videoita tai ladata toisten. (englanniksi)