Angela Hammitzsch

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Angela Hitler)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Angela Hammitzsch (1939)

Angela Franziska Johanna Hammitzsch (o.s. Hitler, myöh. Raubal) (28. heinäkuuta 1883 Braunau am Inn, Itävalta30. lokakuuta 1949) oli Adolf Hitlerin sisarpuoli.

Angela Hitler oli isänsä Alois Hitlerin ja äitinsä Franziska Matzelbergerin toinen lapsi. Erottuaan ensimmäisestä vaimostaan Anna Glasl-Höreristä Alois oli mennyt naimisiin talouden keittäjättären Franziskan kanssa. Pariskunnalle oli syntynyt aiemmin poika Alois Hitler Jr. Franziska kuoli vain vuoden kuluttua Angelan syntymästä ja Alois naikin pian Franziskaa seuranneen kodinhoitajan ja serkkunsa Klara Pölzlin. Aloisin ja Klaran kaksi ensimmäistä lasta kuolivat alle kahden vuoden iässä. Kolmas lapsi Adolf jäi henkiin ja sisarukset kiintyivät toisiinsa. Angela on ainoa sisaruksista, jonka Adolf mainitsi kirjassaan Taisteluni (saks. Mein Kampf).

Angelan isä kuoli 1903 ja äitipuoli 1907. Noihin aikoihin Angela meni naimisiin verovirkailija Leo Raubalin kanssa ja pariskunta sai kolme lasta. Poika, joka sai nimekseen myös Leo syntyi 1906. Tytär Angelika Maria syntyi 1908 ja toinen tytär Elfriede 1910.

Adolf ja Angela eivät pitäneet juurikaan yhteyttä noin kymmeneen vuoteen. Adolf eli köyhää kiertolaisen elämää aluksi Wienissä ja myöhemmin Münchenissä. Ensimmäisen maailmansodan puhjettua hän liittyi Saksan armeijaan. Todennäköisesti vasta sodan jälkeen 1919 Angela otti yhteyttä uudestaan armeijasta kotiutuvaan veljeensä, joka nousi pikkuhiljaa Saksan kansallissosialistisen työväenpuolueen johtajaksi.

Puolueen noustua epäonnistuneen oluttupavallankaappauksen aiheuttamasta alennustilasta Adolf Hitler alkoi ansaita mukavasti puoluejohtajana ja myös ”poliittisen omaelämäkertansa” Mein Kampfin rojalteilla. Hitler osti Obersalzbergista itselleen maalaisasunnon ja kutsui Angelan tyttärineen hoitamaan taloa 1928. Vanhemmasta tyttärestä Angelika ”Geli” Raubalista tuli pian enonsa suojatti. Monien historioitsijoiden mukaan Adolf Hitlerillä ja Gelillä oli suhde, joka päättyi Gelin itsemurhaan 1931.

Pian tapauksen jälkeen Angela lähti Obersalzbergista ja muutti Dresdeniin. Adolf katkaisi suhteensa Angelaan ja ei osallistunut edes tämän häihin, kun Angela meni naimisiin dresdeniläisen professori Martin Hammitzschin kanssa. Toisen maailmansodan aikana sisarukset pitivät kuitenkin jonkin verran yhteyttä. Angela toimi välittäjänä Hitlerin ja muun suvun välillä, koska Hitler ei halunnut kontaktia sukulaisiinsa. Vuonna 1941 Angela myi kirjoittamansa muistelmat yhteisistä vuosistaan Adolf Hitlerin kanssa Eher Verlag -kustantajalle. Hän ansaitsi kirjalla 20 000 valtakunnanmarkkaa.

Dresdenin tuhouduttua liittoutuneiden pommituksissa sodan viimeisenä keväänä Hitler muutti Angelan jälleen Berchtesgadeniin, jotta tämä välttyisi jäämästä puna-armeijan vangiksi. Hän myös myönsi sekä Angelalle että nuoremmalle sisarelleen Paulalle 100 000 markan avustuksen ja määräsi testamentissaan heille maksettavaksi 1 000 markan suuruisen eläkkeen kuukausittain. Sodan jälkeen Angela puhui veljestään lämpimästi ja julisti uskovansa, että Hitler olisi lakkauttanut keskitysleirit, mikäli olisi tiennyt mitä niissä tapahtuu.