Angela Gheorghiu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Angela Gheorghiu
Angela Gheorghiu Toscan pääroolissa Floriana marraskuussa 2012.
Angela Gheorghiu Toscan pääroolissa Floriana marraskuussa 2012.
Henkilötiedot
Syntynyt7. syyskuuta 1965 (ikä 58)
Adjud, Romania
Ammatti oopperalaulaja (sopraano)
Puoliso Roberto Alagna (1996–2013)
Muusikko
Tyylilajit ooppera
Levy-yhtiöt EMI ClassicsView and modify data on Wikidata
Aiheesta muualla
Kotisivut

Angela Gheorghiu (oik. Burlacu, s. 7. syyskuuta 1965 Adjud, Romania) on oopperalaulaja ja yksi tunnetuimmista nykysopraanoista maailmassa. Gheorghiun sydäntä lähellä ovat Giuseppe Verdi ja Giacomo Puccinin musiikki sekä oopperan tyylilajeista eritoten verismo. Oopperan lisäksi hän on levyttänyt muun muassa kotimaansa Romanian musiikkia sekä kirkkomusiikkia.

Nuoruus ja uran alku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gheorghiun isä oli veturinkuljettaja. Sisarensa Elenan kanssa Gheorghiu alkoi laulaa oopperaa jo varsin nuorena. Kolmetoistavuotiaana hän pääsi opiskelemaan laulua Bukarestin Musiikkiakatemiaan opettajanaan pääasiallisesti Mia Barbu. Hänen valmistumisvuotenaan 1989 Romaniassa tapahtui suuria mullistuksia. Nicolae Ceaușescun valtakauden loppuminen tiesi Gheorghiulle mahdollisuutta luoda kansainvälinen ura. Hänen ensimmäinen roolinsa ammattimaisena oopperalaulajana oli Mimì Cluj-Napocan oopperan La bohèmessa vuonna 1990.

Kansainvälinen ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gheorghiun kansainvälinen oopperaura käynnistyi 1992 Covent Gardenissa, roolina Zerlina Mozartin Don Giovannissa. Gheorghiu teki erinomaisen vaikutuksen ja debytoi Wienin valtionoopperassa Lemmenjuoman Adinana ja lauloi tämän jälkeen Mimìn roolin Metropolitan Operassa.

Vuonna 1994 tunnettu kapellimestari Georg Solti etsi Violettan roolin täyttäjää uuden La Traviatan tuotantoon. Kuultuaan Gheorghiun koelaulun Solti totesi:

»Olin kyynelissä. Tyttö on fantastinen – hän pystyy mihin tahansa!»
(lähde?)

Violettan rooli nosti Gheorghiun lopullisesti kansainväliseksi oopperatähdeksi.

Gheorghiu on levyttänyt useita albumeja, italian- ja ranskankielistä oopperaa, hengellistä musiikkia sekä romanialaista musiikkia. Rooleista hänen suosikkejaan ovat jo mainittujen Violettan, Adinan ja Mimìn lisäksi La rondinen Magda sekä Romeon ja Julian Julia.

Ääni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Angela Gheorghiun äänityyppi on lyyrinen sopraano ja ääni on väriltään tummahko ja pehmeä ilman spintosopraanoille ominaista ylä-äänten voimaa ja kirkkautta.

Muu elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gheorghiun sukunimi tulee laulajan ensimmäiseltä aviomieheltä, josta hän on eronnut. Gheorghiu on ollut naimisissa ranskalaisen tenorin Roberto Alagnan kanssa vuodesta 1996 vuoteen 2013.[1] Aviopari esiintyi usein yhdessä niin levyllä kuin näyttämölläkin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Alexander, Harriet: Opera’s Most Famous couple Divorce: Angela Gheorghiu Accuses Roberto Alagna of Violence The Daily Telegraph. 2.7.2013. Telegraph Media Group. Viitattu 21.11.2013. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]