Andronovon kulttuuri

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Andronovo)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Andronovon kulttuurin alueen suurin laajuus on merkitty punaisella. Sintašta-Petrovkan kulttuurin alue on merkitty tummanpunaisella. Purppuranvälisellä alueella tehtiin ensimmäiset puolapyöräiset sotavaunut. Samanaikaisia osittain päällekkäisiä kulttuureja olivat vihreällä merkityt Afanasevon kulttuuri, Srubnan kulttuuri ja BMAC-kulttuuri.
Sotavaunujen käyttäminen alkoi levitä Kaspianmeren koillispuolelta noin 2000 eaa.

Andronovon kulttuuri on yleisnimitys pronssikautisille kulttuureille, jotka kukoistivat Keski-Aasiassa noin 2000–1000 eaa.[1] Tämän kulttuurin väestö kehitti puolapyöräisen hevosten vetämän sotavaunun ja hautasi päällikkönsä sotavaunuineen suuriin kumpuihin, kurgaaneihin.

Monien tutkijoiden mielestä Andronovon kulttuuri oli Intiaan noin 1900–1700 eaa. tunkeutuneiden indoarjalaisten kulttuuri, mutta kaikki tutkijat eivät ole tästä samaa mieltä.[2] Kulttuurin etelärajalla oli Margiana-kulttuuri, jonka väestön kanssa Andronovon kulttuurin väestöllä oli taisteluja.

Andronovon kulttuurin osakulttuureja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sintašta-Petrovka-Arkaim (2000–1600 eaa.) oli [1] Etelä-Uralilla ja Pohjois-Kazakstanissa vaikuttanut osakulttuuri. Andronovon kulttuurin aikakautena Sintašta linnoitettiin n. 1800 eaa. Tšeljabinskin alueella Venäjällä. Lähellä Sintašta-Petrovka-Arkaimin aluetta, lähinnä Arkaimissa oli myös asutusta 17. vuosisadalla eaa. Toinen osakulttuuri oli Alakul (1500–1300 eaa.),[1] joka sijaitsi Oxus- ja Jaxartes- jokien välillä sekä Kyzylkumin aavikolla ja oli lähinnä Intiaa ja Margiana-kulttuurin aluetta. Fjodorovon (1500–1300 eaa.)[1] osakulttuuri vaikutti Etelä-Siperiassa ja Aleksejevka (1200–1000 eaa.)[1] oli itäisessä Kazakstanissa vaikuttanut osakulttuuri.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e An Overview of the Andronovo Culture: Late Bronze Age Indo-Iranians in Central Asia 1998. The Center for the Study of the Eurasian Nomads (CSEN). Arkistoitu 28.2.2019. Viitattu 27.1.2013.
  2. AN.N.Bernshtam: Andronov Archeological Culture (poleeminen teksti) Bernshtam A.N. Selected works for archeology and history of Kyrgyzes and Kyrgyzstan. Viitattu 27.1.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]