Andrew Wakefield

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Andrew Wakefield, (s. 1957 Britannia), tunnetaan parhaiten MPR-rokotteen ja autismin mahdollista yhteyttä käsitelleestä, vuonna 1998 julkaistusta tutkimuksesta sekä tutkimuksen julkistamistilaisuudessa esittämästään kommentista, jonka mukaan varmuuden vuoksi tulisi rokottaa yksittäisrokotteilla.

Arvostettu tieteellinen julkaisu Lancet veti pois Wakefieldin tutkimuksen, joka käsitteli autismia ja kolmoisrokotetta.lähde? General Medical Councilin (GMC) mukaan Wakefield toimi tavalla, joka oli epärehellinen, erehdyttävä ja vastuuntunnoton, käynnistäessään tutkimuksen liittyen mahdolliseen yhteyteen tuhkarokon, sikotaudin ja vihurirokon (MMR) rokotteen, suolistosairauksien ja autismin välillä. Wakefield oli saatettu jo siinä vaiheessa huonoon valoon, kun hänen tutkimuksensa epäonnistuivat, joissa hän ei löytänyt yhteyttä MMR kolmoisrokotteen ja autismin välillä. Samalla monet perheet tukivat häntä työssään epäonnistumisistaan huolimatta, vaikka perheitä moitittiin siitä, että he työskentelivät Wakefieldin kanssa. Walkfield on menettänyt lääkärinoikeutensa Britanniassa.[1]

Vuonna 2012 Proceedings of the National Academy of Sciences -lehdessä julkaistu artikkeli kuvasi Wakefieldin vuoden 1998 julkaisun eniten siteeratuksi tieteelliseksi julkaisuksi, joka on jouduttu vetämään pois väärennyksen takia. Sitä oli siteerattu 758 kertaa.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. "MMR row doctor Andrew Wakefield struck off register", 24 May 2010. Luettu 24 May 2010. Archived from the original on 27 May 2010. 
  2. Fang FC (October 2012). "Misconduct accounts for the majority of retracted scientific publications". Proceedings of the National Academy of Sciences. doi:10.1073/pnas.1212247109.