Andrew Crosse

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Andrew Crosse

Andrew Crosse (17. kesäkuuta 17846. heinäkuuta 1855) oli brittiläinen harrastelijatieteilijä, joka omistautui sähköisille tutkimuksille. Vuonna 1837 hän teki huomiota herättäneen kokeen, josta on sittemmin kiistelty tiedepiireissä.

Crossen punkkikoe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tapahtumasarja, joka huipentui Crossen kuuluisiin kokeisiin, sai alkunsa vuoden 1807 tienoilla. Käytyään eräässä luolassa, jonka katto oli kauttaaltaan kiteiden peitossa, Crosse päätti ottaa selvää, miten kiteet olivat syntyneet. Pian Crosse alkoi valmistella kokeita laboratoriossa ja sai aikaan monenlaisia kiteitä. Hän väitti löytäneensä monia mineraaleja, joita ei luonnosta ollut vielä löydetty. Vuonna 1837 Crosse aloitti uuden kiteenvalmistuskokeen, jossa hän käytti sähköistä kiveä ja kemiallista liuosta. Kahden viikon kuluttua hän totesi: "Suurin piirtein kiven keskeltä pisti esiin muutamia pieniä vaaleita kasvannaisia ja nystyröitä." Seuraavina päivinä nystyrät kasvoivat, ja 26. koepäivänä ne Crossen mukaan muuttuivat täydelliseksi hyönteisiksi, jotka pysyivät pystyssä muutaman peräpäänsä haivenen varassa. 28. päivänä pikkuotukset liikuttelivat jo jalkojaan. "Olin kieltämättä aika ihmeissäni". Muutaman päivän kuluttua otukset irtaantuivat kivestä. Muutaman viikon kuluttua kivestä ilmestyi satakunta hyönteistä. Kävi ilmi, että ne olivat pienenpieniä punkkeja. Crossea kiinnosti ennen muuta se, mistä otukset ovat peräisin.

Tällä kertaa Crosse täytti liuoksella seitsemän lasieriötä, kunkin eri liuoksella, ja johti niiden läpi sähkövirran. Sitten hän jäi odottamaan. Monen kuukauden odotuksen jälkeen kärsivällisyys palkittiin. Punkkeja ilmestyi viiteen lasieriöön. Siinä vaiheessa Crosse oli sekä ymmällään että peloissaan ja yritti keksiä ilmiölle järkiselityksen. W. H. Weeks -niminen tutkija toisti Crossen kokeen, ja lopputulos oli sama. Jopa fyysikko Michael Faradayn väitettiin pystyneen tuottamaan hyönteisiä Crossen menetelmällä, mutta lehdissäkin julkaistu tarina osoittautui perättömäksi. Muiden tutkijoiden tuesta huolimatta Crosse joutui pilkan ja naurun kohteeksi julkaistuaan tutkimustuloksensa. Häntä syytettiin puuttumisesta Jumalan tekoihin. Hänen tutkimuksistaan kiisteltiin kiivaasti, ja lopulta hän eristäytyi muusta maailmasta ja jatkoi sähkötutkimuksiaan. Tapaus on edelleen arvoitus.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]