Andreas (Kreikan ja Tanskan prinssi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Prinssi Andreas
Kreikan ja Tanskan prinssi
Syntynyt 2. helmikuuta 1882
Ateena, Kreikka
Kuollut 3. joulukuuta 1944 (62 vuotta)
Monte Carlo, Monaco
Puoliso Battenbergin prinsessa Alice
Lapset Margarita, Hohenlohe-Langenburgin prinsessa
Theodora, Badenin maakreivitär
Cecilie, Hessenin ja Reinin perintösuuriruhtinatar
Sophie, Hannoverin prinsessa
Prinssi Philip
Suku Glücksburg
Isä Yrjö I
Äiti Olga Konstantinovna
Prinssi Andreas, Philip de Lászlón maalaus 1913.

Prinssi Andreas (2. helmikuuta 18823. joulukuuta 1944) oli Kreikan ja Tanskan prinssi. Hän oli Kreikan kuninkaan Yrjö I:n ja Venäjän Aleksanteri II:n veljentyttären, suuriruhtinatar Olga Konstantinovnan poika. Hänellä oli seitsemän sisarusta. Prinssi Andreas oli naimisissa Battenbergin prinsessa Alicen kanssa. Heidän lapsensa Edinburghin herttua, Prinssi Philip oli kuningatar Elisabet II:n puoliso.[1]

Prinssi Andreas sai syyt niskoilleen Kreikan hävittyä sodan Turkkia vastaan ja joutui perheineen vuonna 1922 maanpakoon Ranskaan.[1] Hän etääntyi vaimostaan vuodesta 1930 alkaen ja muutti rakastajattarensa näyttelijätär ja kreivitär Andrée de la Bigne-Lafayetten kanssa Etelä-Ranskaan. Ainoa poika Philip palveli Ison-Britannian laivastossa toisen maailmansodan aikana ja tyttäret Margarita, Theodora, Cecilie ja Sophie avioituivat saksalaisten prinssien kanssa, joista kolmella oli natsiyhteyksiä.lähde?

Prinssi Andreas kuoli sodan vuoksi erotettuna vaimostaan ja pojastaan sydänvaivoihin hotellissa Monte Carlossa 1944. He eivät olleet tavanneet toisiaan kertaakaan vuoden 1939 jälkeen.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Antti Lähde: Rikas, rakas, oma suku. Aamulehti su ihmiset, 17.4.2011, s. 17.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]