Andientiikerikoira

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Andientiikerikoira
Avaintiedot
Alkuperämaa Bolivian lippu Bolivia
Määrä Suomessa ei yhtään
Rodun syntyaika 1500-luku
Alkuperäinen käyttö jaguaarin metsästys
Nykyinen käyttö metsästys
Muita nimityksiä Andean Tiger Hound
FCI-luokitus ei

Andientiikerikoira on bolivialainen koirarotu.

Ulkomuoto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Andientiikerikoira on harvinainen koirarotu, jota tavataan Boliviassa. Monet ihmiset uskovat sen tietyllä linjalla tavattavan tuplakirsun parantavan sen jäljestyskykyä - kaikesta huolimatta ei ole olemassa tutkimusta, joka osoittaisi onko tuplakirsusta hyötyä vai haittaa. Tuplakirsu muistuttaa tavallista koiran kirsua, mutta ihokaistale ja karvoitus jakaa sen kahtia ylähuuleen asti.

20. vuosisadan raportit sisältävät tutkimusmatkailija Percy Fawcettin vuonna 1913 tekemän raportin. Viimeaikaisimmat havainnot saavuttivat laajaa lehdistönäkyvyyttä vuosina 2006-2007. Kolme tästä rodusta otettua kuvaa levisivät mm. BBC New'siin: yksi Bella-nimisestä nartusta ja kaksi sen pojasta Xingusta. On mahdollista, että tuplakirsuisen andientiikerikoiran määrittely omaksi rodukseen olisi vielä ennenaikaista. Se saattaa olla vain yleisen andientiikerikoira-linjan geneettinen poikkeama.

Yksikään kennelklubi ei ole hyväksynyt andientiikerikoiraa viralliseksi roduksi. Tiikeri-sana sen nimessä viittaa itse asiassa jaguaariin eikä tiikeriin.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Andientiikerikoiran uskotaan polveutuvan navarranseisojasta, jonka espanjalaiset konkistadorit mahdollisesti toivat Keski- ja Etelä-Amerikkaan 1500-luvulla. Navarranseisojilla on kuvissa paljon huomaamattomampi kirsuhalkio kuin andientiikerikoirilla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Double-nosed dog not to be sniffed at", BBC News -sivusto (2007-08-10).

"Church organist required for jungle meteorite hunt", Times Online (2007-03-12).

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Andean tiger hound