Anda po-kyi

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Anda po-kyi
Musta anda po-kyi -uros.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa Bhutanin lippu Bhutan
Alkuperäinen käyttö paimenkoira
Nykyinen käyttö seura- ja harrastuskoira
Ulkonäkö
Säkäkorkeus urokset 50–55 cm, nartut 45–50 cm
Väritys Musta, ruskea, harmaa.

Anda po-kyi on bhutanilainen paimenkoirarotu. Bhutanissa rotua on käytetty karjan paimentamiseen. Se on myös varoittanut paimenia karjaa uhkaavista villieläimistä. Sen nimi ”Anda-po kyi” tarkoittaakin paimentavaa koiraa.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Karvapeite on kauttaaltaan runsasta ja laadultaan karheaa. Yleisimmät värit ovat ruskea ja musta, mutta myös harmaita yksilöitä esiintyy. Yleisrakenteeltaan koira on sopusuhtainen, hieman korkeuttaan pidempi. Urosten säkäkorkeus on 50–55 cm ja narttujen 45–50 cm.

Luonne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Anda-po kyin luonne määritellään uskolliseksi, tottelevaiseksi ja oppivaiseksi. Sen paimennusvietti on vahva ja tarvittaessa se ilmoittaa myös vieraista haukkuen. Arkuus ja aggressiivisuus eivät kuulu rodun toivottaviin ominaisuuksiin, mutta joillakin yksilöillä esiintyy kohtuutonta puolustushalukkuutta. Anda-po kyin koulutuksen on siksi oltava määrätietoista ja sille on selkeästi osoitettava, kuka on laumanjohtaja.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Anda po-kyitä muistuttavia koirarotuja on esiintynyt Kiinan lähialueilla jo kauan, mutta sen varhainen historia ei ole tiedossa. Rotu uskotaan kehitetyn paimentamaan ja suojaamaan karjaa vuoristoisissa olosuhteissa. Se on sukua tiibetinterrierille, apso do-kyille ja lhasa apsolle.

Nykytilanne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aasiassa rotua käytetään edelleen paimenkoirana. Sen ominaisuudet ja monipuolisuus ovat kuitenkin taanneet rodulle tulevaisuuden myös laajemmalla alueella. Rotu kasvattaa suosiotaan Euroopassa etenkin seura- ja harrastuskoirana.