Anatoli Onoprijenko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Anatoli Jurijovytš Onoprijenko (ukr. Анатолій Юрійович Онопрієнко; 25. heinäkuuta 1959 Lasky, Žytomyrin alue, Ukrainan neuvostotasavalta, Neuvostoliitto27. elokuuta 2013 Žytomyr, Ukraina[1][2]) oli ukrainalainen sarjamurhaaja. Vuonna 1999 hänet tuomittiin vuosina 19891995 tekemistään rikoksista kuolemaan, mutta tuomio muunnettiin elinkautiseksi vankeudeksi.

Lapsuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Onoprijenkon ollessa lapsi hänen alkoholisti-isänsä lähetti hänet orpokotiin. Sieltä Onoprijenko siirtyi 14-vuotiaana metsänhoitokouluun, mutta lopetti koulunkäynnin vähäisen kiinnostuksen vuoksi. Onoprijenkon ensimmäinen työpaikka oli Mustaamerta risteilevällä laivalla. Siellä hän tapasi naisen, jonka kanssa sai 3 vuotta myöhemmin esikoislapsensa. Onoprijenko kuitenkin jätti perheensä melko pian lapsen syntymän jälkeen.

Rikollinen ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Onoprijenko aloitti rikollisen elämänsä varastelemalla, muun muassa tunkeutumalla ihmisten koteihin näiden poissa ollessa ja viemällä sieltä arvoesineet. Ensimmäisen murhansa hän teki varkauden yhteydessä jouduttuaan kotiinsa palanneen iäkkään naisen yllättämäksi. Ensimmäisten surmatöidensä jälkeen Onoprijenko lähti kiertämään Eurooppaa muutamiksi vuosiksi. Hän kertoi tehneensä niinä aikoina ainoastaan yhden ryöstön.

Neuvostoliiton hajottua Onoprijenko palasi Ukrainaan, jossa poliisivoimat eivät olleet tarpeellisessa valmiudessa, ja jatkoi surmaamista: hän tunkeutui syrjäseudun taloihin ja ampui metsästyskiväärillä kaikki sisällä olleet. Hän tappoi myös kaikki silminnäkijät ja mahdolliset todistajat. Ensimmäiset murhat hän teki pienessä Bratkovytšin kylässä. Kiinni jäämistä välttääkseen hän siirtyi muihin kyliin jatkamaan rikossarjaansa.

Murhat ja tuomio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikkiaan Onoprijenko tappoi kuuden vuoden aikana 52 ihmistä. Hän väitti tehneensä henkirikokset ”sisäisten äänien” pakottamana. Eräässä kylässä murhia tapahtui niin paljon, että armeijan täytyi tulla vahtimaan katuja. Tutkimusten aikana viaton mies pidätettiin Onoprijenkon tekemistä rikoksista epäiltynä ja kidutettiin hengiltä.

Suurimman osan henkirikoksistaan Onoprijenko teki kuuden kuukauden aikana vuosina 19951996, jolloin hän murhasi kaikkiaan 43 ihmistä. Laajojen etsintöjen jälkeen hänet saatiin kiinni vuonna 1996 ja tuomittiin kuolemaan 31. maaliskuuta 1999. Tuomio kuitenkin muunnettiin elinkautiseksi vankeudeksi, koska Ukraina oli juuri liittynyt Euroopan neuvostoon, jonka jäsenyys edellytti kuolemantuomioista luopumista.

Onoprijenko kuoli vankilassa sydänkohtaukseen 54-vuotiaana kesällä 2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.