Ananassalvia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ananassalvia
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Lamiales
Heimo: Huulikukkaiskasvit Lamiaceae
Alaheimo: Nepetoideae
Suku: Salviat Salvia
Laji: elegans
Kaksiosainen nimi

Salvia elegans
Vahl

Katso myös

  Ananassalvia Wikispeciesissä
  Ananassalvia Commonsissa

Ananassalvia (Salvia elegans) on huulikukkaiskasvien (Lamiaceae) heimoon, salvioiden (Salvia) sukuun kuuluva kasvilaji. Se kasvaa luontaisena Meksikossa sekä Guatemalassa, ja sitä käytetään myös yrttinä ja koristekasvina.

Ananassalvia on luontaisessa ympäristössään monivuotinen kasvilaji. Sen varret ovat nelisärmäisiä ja )lehdet sijaitsevat varressa vastakkaisesti. Lehtilavat ovat vaaleanvihreitä, pehmeäkarvaisia, muodoltaan soikeita ja enintään noin 7,5 cm pitkiä. Hienonnetuista lehdistä lähtee ananasmainen aromi, josta lajin kansanomainen nimikin tulee. Ananassalvian kukat ovat kirkkaanpunaisia, ja ne sijaitsevat harsuina kiehkuroina enintään noin 20 cm pitkissä latvatähkissä. Ananassalvia kukkii loppukesästä syksyyn. Kukat houkuttelevat kolibreja ja perhosia.

Ananassalvia kasvaa luontaisena Meksikossa ja Guatemalassa, missä sitä kasvaa tyypillisesti suurina mättäinä syrjäseutujen vuoristometsissä 1 800–2 700 metrin korkeudessa.

Ananassalviaa voidaan kasvattaa koristekasvina esimerkiksi reunaistutuksissa, kukkapenkissä tai kasvatusastioissa tai hyötykasvina yrttitarhassa. Ananassalvia on luontaisesti monivuotinen, mutta viileämmän ilmaston alueilla sitä voi kasvattaa yksivuotisena. Se kasvaa parhaiten humuspitoisessa ja kosteassa, mutta hyvin vettä läpäisevässä maaperässä täydessä auringon valossa. Laji sietää jonkin verran kevyttä varjoa, huonolaatuisempaa maaperää ja kuivuutta mutta ei erityisemmin märkää maaperää. Maanalaisten rönsyjensä avulla laji voi levitä ympäristöönsä kasvustoja muodostaen.

Ananassalvian kukkia voi käyttää ruokien koristeina tai lisätä hedelmäcocktaileihin tai salaatteihin. Myös lehtiä voi käyttää salaateissa tai yrtti- tai jääteessä. Kuivatut lehdet sopivat myös maustesekoituksiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]