Anakondat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Anakondat
Viheranakonda (Eunectes murinus)
Viheranakonda (Eunectes murinus)
mioseeni–nykyaika (holoseeni)[1]
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Lahko: Suomumatelijat Squamata
Alalahko: Käärmeet Serpentes
Heimo: Boakäärmeet Boidae
Alaheimo: Boat Boinae
Suku: Anakondat
Eunectes
Wagler, 1830
Katso myös

  Anakondat Wikispeciesissä
  Anakondat Commonsissa

Anakondat (Eunectes) on eteläamerikkalainen boakäärmeiden suku, johon kuuluu osittain vedessä eläviä, suurikokoisia käärmeitä. Lajeja tunnetaan kolme tai neljä elossa olevaa ja yksi sukupuuttoon kuollut. Laajimmalle levinnyt laji on viheranakonda (Eunectes murinus).

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Anakondat ovat väriltään kellertäviä tai vihreitä.lähde? Ne ovat suurikokoisia käärmeitä, ja viheranakonda on suurin elossa oleva käärmelaji.[2] Pituudeltaan verkkopyton kasvaa muutaman metrin pidemmäksi, mutta viheranakonda on huomattavasti painavampi. Pisin mitattu viheranakonda on ollut yli kymmenmetrinen, mutta nykyään yli kuusimetrisetkin yksilöt ovat erittäin harvinaisia. Suurimmat viheranakondat ovat naaraita, sillä urokset eivät juuri kasva kolmea metriä pitemmiksi.lähde? Muut anakondalajit ovat pienempiä: paraguaynanakondan (Eunectes notaeus) naaraat ovat yleensä kolmimetrisiä ja mustatäpläanakonda (Eunectes deschauenseei) jää kaksimetriseksi.[2]

Levinneisyys ja elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Anakondien suku on levinnyt laajalle alueelle Etelä-Amerikassa.[2] Laajin levinneisyysalue on viheranakondalla, joka elää metsäisissä elinympäristöissä Boliviassa, Brasiliassa, Ecuadorissa, Guyanassa, Kolumbiassa, Paraguayssa, Perussa, Ranskan Guayanassa, Surinamessa, Trinidadilla ja Venezuelassa. Paraguaynanakonda elää Koillis-Argentiinassa, Boliviassa, Lounais-Brasiliassa, Paraguayssa ja Uruguayssa.[1][2] Savanneilla Brasilian koillisosissa ja Ranskan Guayanan rannikkoseuduilla tavataan mustatäpläanakondaa. Suvun huonoiten tunnettu laji, Eunectes beniensis, elää vain Bolivian koillisosissa.[1][2]

Elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Anakondat ovat elintavoiltaan semiakvaattisia; ne elävät osittain maalla, osittain esimerkiksi joissa ja järvissä.[2] Anakondilla ei ole myrkkyhampaita, vaan ne saalistavat kuristamalla nisäkkäitä ja lintuja. Anakondat lamaannuttavat uhrinsa estämällä sen hapen saannin. Joka kerralla kuristusotteessa olevan uhrin hengittäessä ulos, käärme kiristää otettaan. Suuret, 6–8-metriset yksilöt voivat tappaa ja syödä jaguaarin, mutta useimmat jäävät sen verran pieniksi, että tyytyvät pienempään ravintoon.lähde?

Luokittelu ja evoluutio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Anakondien lähimmät sukulaiset ovat sateenkaariboat (Epicrates), joista ne erkanivat arviolta noin 25 miljoonaa vuotta sitten oligoseenilla.[3] Ainoa tunnettu fossiilinen anakondalaji on Eunectes stirtoni, joka eli keskisellä mioseenilla noin 16 miljoonaa vuotta sitten. Sen fossiiliset nikamat ovat samaa kokoluokkaa kuin nykyisen viheranakondan keskikokoisilla yksilöillä.[2]

Reptile Databasen mukaan anakondia on neljä lajia:[4]

Vuonna 2024 julkaistuksessa tutkimuksessa saatiin kuitenkin erilainen kuva anakondien lajimäärästä. Mitokondriaalisen DNA:n perusteella viheranakonda jaettiin kahtia, ja pohjoisempana elävä laji sai nimen Eunectes akayima. Vaikka kahden lajin perimä eroaa toisistaan merkittävästi, niiden erottaminen morfologisesti on mahdotonta. Kolme muuta anakondalajia, Eunectes beniensis, mustatäpläanakonda ja paraguaynanakonda, olivat puolestaan geneettisesti samankaltaisia. Tutkijat eivät hyväksyneet niitä kolmeksi lajiksi vaan laskivat ne yhden lajin, Eunectes notaeus, ekotyypeiksi. Tutkimuksen mukaan anakondalajeja on siis kolme, Eunectes akayima, Eunectes murinus ja Eunectes notaeus, mutta niiden levinneisyysalueista ei ole vielä tarkkaa käsitystä.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Guinnessin ennätyskirja: Eläinmaailman ennätykset (1978)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Wallach, Van & Williams, Kenneth L. & Boundy, Jeff: Snakes of the World: A Catalogue of Living and Extinct Species, s. 290–291. Boca Raton: CRC Press, 2014. ISBN 978-1-4822-0848-1. (englanniksi)
  2. a b c d e f g Hsiou, Annie S. & Albino, Adriana M.: Presence of the Genus Eunectes (Serpentes, Boidae) in the Neogene of Southwestern Amazonia, Brazil. Journal of Herpetology, 1.12.2009, 43. vsk, nro 4, s. 612–619. Society for the Study of Amphibians and Reptiles. doi:10.1670/08-295.1. Artikkelin verkkoversio (pdf). Viitattu 29.5.2021. (englanniksi)
  3. Reynolds, R. Graham et al.: Molecular phylogeny and historical biogeography of West Indian boid snakes (Chilabothrus). Molecular Phylogenetics and Evolution, syyskuu 2013, 68. vsk, nro 3, s. 461–470. doi:10.1016/j.ympev.2013.04.029. ISSN 1055-7903. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 29.5.2021. (englanniksi)
  4. Uetz, Peter & Freed, Paul & Hošek, Jiří (toim.): Eunectes  The Reptile Database. Reptarium. Viitattu 29.5.2021. (englanniksi)
  5. Rivas, Jesús A. et al.: Disentangling the Anacondas: Revealing a New Green Species and Rethinking Yellows. Diversity, 16.2.2024, 16. vsk, nro 2, s. 127. doi:10.3390/d16020127. ISSN 1424-2818. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 24.2.2024. (englanniksi)