Amy Carter

From Wikipedia
Jump to navigation Jump to search
Amy Carter nuorena kissansa Misty Malarky Ying Yangin kanssa

Amy Lynn Carter (s. 19. lokakuuta 1967) on Yhdysvaltain presidentin Jimmy Carterin ja hänen puolisonsa Rosalynn Carterin neljäs ja nuorin lapsi. Amy nousi maailmanlaajuiseen julkisuuteen muuttaessaan yhdeksänvuotiaana yhdessä vanhempiensa kanssa Valkoiseen taloon. Myös hänen siamilainen kissansa ”Misty Malarky Ying Yang” tuli tunnetuksi. Washingtonissa Amy kävi tavallista julkista peruskoulua nimeltään Hardy Middle School.[1][2]

Aikuisena Carter on tullut tunnetuksi poliittisesta aktivismistaan, osallistumalla muun muassa useisiin sit-in-tapahtumiin 1980-luvulla ja 1990-luvun alussa. Tavoittena on ollut vaikuttaa Yhdysvaltain ulkopolitiikkaan Etelä-Afrikassa ja Keski-Amerikassa. Vuonna 1987 hänet pidätettiin University of Massachusetts -yliopistolla järjestetyssä CIA:n värväystoiminnan vastaisessa mielenosoituksessa.

Carter opiskeli aluksi Brown University -yliopistossa Providencessa Rhode Islandilla, mutta suoritti Bachelor of Fine Arts -tutkinnon Memphis College of Artista ja maisterin tutkinnon Tulane Universitystä New Orleansissa.

Vuonna 1996 Carter avioitui tietotekniikkakonsultti James Gregory Wentzelin kanssa ja muutti Atlantaan. Pariskunnalla on poika Hugo James Wentzel (s. 1999). 1990-luvun lopulta alkaen Carter on välttänyt julkisuutta. Hän kuuluu isänsä perustaman Carter Centerin johtokuntaan.

Lähteet[edit | edit source]

Aiheesta muualla[edit | edit source]