Amr Musa

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Amr Mussa)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Amr Musa (2011)

Amr Musa (arab. عمرو موسى‎, s. 3. lokakuuta 1936, usein myös Moussa, Musa) toimi Arabiliiton pääsihteerinä toukokuusta 2001 toukokuuhun 2011. Hän on entinen diplomaatti ja oli Egyptin ulkoministeri kymmenen vuoden ajan.

Musa opiskeli lakia Kairon yliopistossa. Hän aloitti uransa Egyptin ulkoministeriössä 1958. Hän oli lähettiläänä Intiaan 1967–1990 ja YK:hon 1990–1991. Hän nimitettiin ulkoministeriksi Ganzurin hallitukseen 1991, jossa hän oli vuoteen 2001. Musa oli kriittinen Yhdysvaltoja ja sen Israel-politiikkaa kohtaan.

Musa on The Timesin mukaan ollut ehkä suosituin virkamies arabimaailmassa. Musaa pidetään yhtenä pääasiallisista arkkitehdeista arabimaiden Israel-politiikan suhteen. Hän tuomitsi vahvasti Israelin aggression palestiinalaisia vastaan ja kieltäytyi kättelemästä Ariel Sharonia vieraillessaan Tel Avivissa tammikuussa 1999. Hänen nimityksensä Arabiliiton johtoon hyväksyttiin yksimielisesti jäsenmaiden kesken. Hän vastusti Irakin sotaa ja Libanonin alueella olevaa sotaa, jossa Israel moukaroi Libanonia.

Musa pyrki Egyptin presidentiksi vuoden 2012 presidentinvaaleissa, mutta sijoittui vaalin ensimmäisellä kierroksella viidenneksi.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Amr Musa.