Amphicoelias

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Amphicoelias
Amphicoelias 1892 Dahlgren.jpg
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Ylälahko: Dinosaurukset Dinosauria
Lahko: Liskonlantioiset Saurischia
Alalahko: Sauropodomorpha
Osalahko: Sauropodit Sauropoda
Heimo: Diplodocidae
Suku: Amphicoelias
Lajit
  • A. altus
  • A. fragillimus
Katso myös
 Commons-logo.svg Amphicoelias Commonsissa
Edward Drinker Cope.

Amphicoelias (lajit A. altus ja A. fragillimus) oli myöhäisjurakaudella elänyt sauropodi, jonka pelkän selkärangan palasen paleontologi Edward Drinker Cope löysi vuonna 1878 Morrisonkerrostumasta antaen sille lisäksi lajinimen fragillimus. Amphicoeliaksesta ei ole löytynyt enempää fossiileja (laji altus on nimetty hieman paremmista jäänteistä), joten eläimen tarkka ulkonäkö ja koko jäänevät arvoitukseksi.

Alun perin yksilön arvioitiin olleen pisin ja painavin tunnettu dinosaurus. Ainoan fossiilin jäänteetkin katosivat sen tultua kuvatuksi 1870-luvulla, ja jäljelle jäi vain piirustuksia ja kenttämuistiinpanoja. Myöhempi analyysi on viitannut siihen, että koko olisi yliarvioitu kuvauksen typografisten virheiden vuoksi.[1] Copen löytämä selkärangan palanen oli noin 1,5 metrin pituinen, ja koska se oli vain palanen, hän arvioi sen olleen mahdollisesti kokonaisena noin 2,4–2,6 metriä korkea. Yleensäkin eläimen selkänikamaksi tämä salaperäinen fossiili oli jo hurjan suurikokoinen, ja useat paleontologit ovat jo pitkään olleet valmiit julistamaan A. fragillimuksen suurimmaksi koskaan eläneeksi maaeläimeksi. Tarkkaa kokoa on toistaiseksi mahdoton määritellä, mutta useat paleontologit ovat sitä yrittäneet - matemaattisesti. Suurimmat arviot viittaavat huikeaan 56–62 metrin pituuteen eli se olisi sinivalasta pitempi ja 130–150 tonnin painoon. Lantion kohdalta se on siis voinut olla yhdeksän metriä korkea, ja se on jo korkeampi kuin monet pienemmät sauropodit kuten Diplodocus pystyivät edes ruokailemaan. Mikäli Amphicoelias fragillimus oli näin suuri, on epäilyttävää, pystyikö se nousemaan takaraajoilleen joidenkin kevyempien sauropodien tapaan. Jos se pystyi, se olisi saattanut ylettää kurkistamaan yhdeksänkerroksisen talon ikkunasta sisään. Varmuus tosin saadaan vain, jos enemmän fossiileja löydetään tästä salaperäisestä jättiläisestä.

A. altuksen hieman paremmin säilyneet fossiilit osoittavat tämän lajin olleen A. fragillimusta pienempi, ehkä noin 35–39 metriä pitkä, vaikkakin monet paleontologit epäilevät A. fragillimuksen olevan vain vanha yksilö lajista A. altus.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Woodruff, C (2015). "The fragile legacy of Amphicoelias fragillimus (Dinosauria: Sauropoda; Morrison Formation - Latest Jurassic)". PeerJ PrePrints. doi:10.7287/peerj.preprints.838v1. 

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä matelijoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.