Ampex

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ampex Corporation
Ampex Logo.svg
Perustettu 1944
Perustaja Alexander M. Poniatoff
Avainhenkilöt D. Gordon Strickland
Kotipaikka Yhdysvaltain lippu Redwood City, Kalifornia
Tuotteet nauhatallennustuotteet
Henkilökuntaa 112[1]
Kotisivu www.ampex.com
Ampexin kannettava 2″ nauhakelan videonauhuri

Ampex Corporation on yhdysvaltalainen elektroniikkavalmistaja, joka on erikoistunut erityisesti magneettiseen nauhatallennustekniikkaan. Yhtiö sijaitsee Kalifornian osavaltiossa Redwood Cityssä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yrityksen tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ampexin perusti venäläissyntyinen keksijä Alexander M. Poniatoff (1892–1980) vuonna 1944. Yrityksen nimen alku on hänen nimikirjaimistaan. Yritys valmisti Bing Crosbyn rahoittamana ja John T. Mullinin (1913–1999) suunnittelemana vuonna 1948 ääninauhureita Ampex 200/200A -tuotenimellä. Yrityksen menestys alkoi näistä nauhureista.

John T. Mullin oli Yhdysvaltain armeijan viestijoukkojen majuri, joka osallistui Normandian maihinnousuun. Hän kuunteli yövuoroissa saksalaisten radioasemien nauhoitettuja musiikkilähetyksiä ja huomasi niiden äänenlaadun olevan paljon parempi kuin yhdysvaltalaisten tai englantilaisten nauhoitusten. Saksan antautumisen jälkeen Mullin lähetettiin Saksaan tutkimaan Saksan armeijan salaista elektroniikkaa. Tällä matkalla hän kävi Frankfurtin lähellä radioasemalla ja näki saksalaisia magnetofoneja. Mullin hankki neljä tällaista magnetofonia, joista kaksi tuli Yhdysvaltain valtiolle ja kaksi hänelle itselleen. Kaliforniassa Mullin kokosi laitteet ja teki niihin parannuksia ja alkoi esitellä niitä vuonna 1946. Vuonna 1947 hän esitteli laitteita Bing Crosbylle. Crosby oli stressaantunut suorista radiolähetyksistä ja hän innostui uudesta laitteesta. Crossby palkkasi Mullinin nauhoittamaan ja edistämään Crosbyn esityksiä kaudeksi 1947–1948. Myöhemmin Crosby sijoitti 50 000 dollaria ensimmäisen yhdysvaltalaisen kelanauhurin kehittämiseen. Vuosina 1946–1948 Mullin oli käyttänyt nauhureissa saksalaista IG Farbenin rautaoksinauhaa, mutta vuodesta 1948 alkaen Ampex-nauhureissa käytettiin 3M Scotch 111 gamma-rautaoksidipäällystettyä asetaattinauhaa.[2]

Myöhempi toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtiö valmisti toimintansa alkuaikoina ääninauhureita koti-, radio- ja levytysstudiokäyttöön ja jatkaa niiden valmistusta edelleen. Ampex niitti maailmalla eniten mainetta keksimällä kuvanauhoitustekniikassa pyörivät magneettipäät, josta lähtien kuvanauhoitustekniikka onkin ollut yhtiön suurin toimiala. Siihen on kuulunut myös muitakin tuotteita, kuten televisiovastaanottimia ja magneettinauhoihin perustuvia tietokoneiden massamuistitallentimia.

Ampexin merkitys televisiokuvan tallennustekniikan kehitystyössä on ollut maailmalla hyvin merkittävä. Yhtiö on kehittänyt alalla useita muitakin erinomaisia ratkaisuja kuvarummun lisäksi, esimerkiksi magneettilevylle tallentavan videotallentimen, jonka avulla urheilulähetyksissä käytettävät hidastukset tulivat mahdollisiksi ennen videonauhuritekniikan pystymistä samaan tarkoitukseen.

Parhaiten Ampex tunnetaan maailmalla ensimmäisestä televisiokäyttöön suunnitellusta videonauhuriformaatistaan Quadruplexista, joka säilyi standardina yleisessä käytössä noin kolme vuosikymmentä, ja tähän tallennusmenetelmään perustuvista studionauhureistaan, joita ainoastaan Ampex itse valmisti.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Chaline, Eric: 50 konetta, jotka muuttivat maailmaa. Alkuteos 50 Machines that Changed the Course of History. Suom. Veli-Pekka Ketola. Moreeni, 2013. ISBN 978-952-254-160-4.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Company Profile for Ampex Corporation (AMPX) Viitattu 21.10.2008.
  2. Chaline, s. 151–153.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]